Najveći deo zemljišta u Srbiji je u privatnoj svojini. Oko 1,700.000 poljoprivrednika
poseduje 81% obradivog zemljišta. Srbija proizvodi tržne viškove hrane. Pšenica,
kukuruz, ulje, šećer, voće, vino i meso su glavni izvozni artikli.
Naglašena briga države za poljoprivredu i prehrambenu industriju, daje prioritet ovoj
privrednoj grani kroz zakonske i ekonomske mere koje jačaju poljoprivrednu proizvodnju
kao neizbežno važan faktor ekonomskog razvoja Srbije.
Zahvaljujući velikom stepenu mehanizovane obrade, primeni agrotehničkih mera i
uspešnom selekcioniranju i proizvodnji visokorodnog semenskog materijala,
poljoprivredni instituti u Srbiji su proizveli neke od najproduktivnijih sorti semena
pšenice, kukuruza i suncokreta, koji ostvaruju visoke prinose. Na primer, 1990.
Prosečni prinosi za ove kulture u tonama po hektaru su bili: pšenica 4,41; kukuruz
5,76; suncokret 2,17 i šećerna repa 44,90.
|