SRBIJA
   STATISTIKA
   ČINJENICE
   POKRAJINE
   OKRUZI
   USTAV
PREDSEDNIK
VLADA
   SASTAV
   KONTAKT
SKUPŠTINA
   PREDSEDNIK
   POTPREDSEDNICI
   SEKRETAR
   ODBORI

Zemlja i ljudi

Položaj, reljef, klima
Stanovništvo, jezik i religija

Istorija Srbije

Nacionalne manjine

Izbeglice

Energetika i industrija

Poljoprivreda

Beograd

video

Naslovna Cinjenice Vesti

ENERGETIKA I INDUSTRIJA

Industrija Srbija ima značajne sirovinske i energetske resurse i proizvodne kapacitete, pogotovo kad je reč o električnoj energiji, koja je već više decenija jedna od njenih značajnih izvoznih prednosti. Hidroelektrane na Dunavu, Drini, Vlasini i Limu i termoelektrane u Obrenovcu, Kostolcu i Obiliću, proizvode 32.463 milona kilovat časova.

Rudarstvo je u Srbiji bilo razvijeno u Srednjem veku, kada su vađene znatne količine srebra, zlata i olova. Republika je i sada veliki proizvođač olova, bakra i cinka i polufabrikata i proizvoda od ovih i drugih metala.

Rudarstvo Prema svim pokazateljima Srbija je danas srednje razvijena industrijska zemlja sa izraženijim kapacitetima prehrambenog, tekstilnog i metaloprerađivačkog kompleksa. Značajna je i proizvodnja u automobilskoj industriji, proizvodnja poljoprivrednih mašina i traktora, kućnih aparata, mineralnih đubriva, petrohemijska i farmaceutska industrija.

Srbija vodi aktivnu politiku regionalnog razvoja, koja podstiče razvoj Kosova i Metohije i drugih nedovoljno razvijenih regiona. Na Kosovu i Metohiji je učinjen značajan ekonomski progres, uglavnom zahvaljujući pomoći Republike i Federacije.

 

 
[ Enciklopedija | Činjenice i statistika | Vesti | Pretraga ]
© 1997 - 2001 Vlada Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu