SRBIJA
   STATISTIKA
   ČINJENICE
   POKRAJINE
   OKRUZI
   USTAV
PREDSEDNIK
VLADA
   SASTAV
   KONTAKT
SKUPŠTINA
   PREDSEDNIK
   POTPREDSEDNICI
   SEKRETAR
   ODBORI

Zemlja i ljudi

Položaj, reljef, klima
Stanovništvo, jezik i religija

Istorija Srbije

Nacionalne manjine

Izbeglice

Energetika i industrija

Poljoprivreda

Beograd

video

Naslovna Cinjenice Vesti

BEOGRAD

Smešten na ušću Save i Dunava, Beograd je stara naseobina, a najstariji arheološki nalazi sa njegovog područja sežu u peti milenijum pre nove ere. Pripadnici keltskog plemena su osnovali Singidunum u trećem veku pre nove ere, dok prvo pominjanje Beograda datira iz 989. godine. Tokom svoje duge i burne istorije, Beograd je osvajalo 40 armija, a 38 puta je podizan iz pepela.

Beograd je glavni grad Srbije i Jugoslavije i ne samo u političkom i administrativnom smislu. Sa oko 2 miliona stanovnika, grad ima prvorazredni saobraćajni značaj. Osim što je značajno putno-železničko čvorište, Beograd je i važno međunarodno rečno, pomorsko i vazdušno pristanište i telekomunikacijski centar. U njemu su razvijeni značajni privredni i poljoprivredni kapaciteti, posebno metalska, metaloprerađivačka i elektronska industrija, zatim trgovina i bankarstvo. Na širem području Beograda, Smedereva i Pančeva, na obalama Dunava, locirana je na 2.000 kvadratnih metara slobodna trgovinska zona. U Beogradu se stvara 30% društvenog proizvoda Srbije.

Beograd je prestonica srpske kulture. U njemu je najveća koncentracija institucija iz oblasti nauke i umetnosti od nacionalnog značaja. Tu je Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), osnovana 1886. godine kao Srpska kraljevska akademija; Narodna biblioteka Srbije, osnovana 1832; Narodni muzej, osnovan 1841 i Narodno pozorište, osnovano 1869. godine. Grad je takodje sedište Beogradskog univerziteta, osnovan 1808. godine kao Velika škola i Univerziteta umetnosti.

Beograd ima status posebne teritorijalne jedinice u Srbiji, koja ima svoju autonomnu upravu: Skupštinu grada, Gradonačelnika i Gradsku vladu. Njegova teritorija je podeljena na 16 opština, koje imaju svoje lokalne organe vlasti.

Glavni grad Srbije je atraktivno stecište domaćih i stranih turista.


 

 
[ Enciklopedija | Činjenice i statistika | Vesti | Pretraga ]
© 1997 - 2001 Vlada Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu