SRBIJA
   STATISTIKA
   ČINJENICE
   POKRAJINE
   OKRUZI
   USTAV
PREDSEDNIK
VLADA
   SASTAV
   KONTAKT
SKUPŠTINA
   PREDSEDNIK
   POTPREDSEDNICI
   SEKRETAR
   ODBORI

Zemlja i ljudi

Položaj, reljef, klima
Stanovništvo, jezik i religija

Istorija Srbije

Nacionalne manjine

Izbeglice

Energetika i industrija

Poljoprivreda

Beograd

video

Naslovna Cinjenice Vesti

STANOVNIŠTVO, JEZIK I RELIGIJA

Etnički sastav stanovništva Republike Srbije je vrlo raznovrstan, što je rezultat dinamičnih istorijskih okolnosti na ovom prostoru. Većinsko stanovništvo su Srbi, dok pored njih u Srbiji živi još 37 nacionalnosti. Svi građani imaju ista prava i dužnosti i Subotica uživaju punu nacionalnu ravnopravnost. Ustavom Republike Srbije nacionalnim manjinama su zagarantovana prava po najvišim međunarodnim standardima. Na osnovu poslednjeg popisa iz 1991. Srbija ima 9.779.000 stanovnika, što čini 94,1% stanovništva Savezne Republike Jugoslavije. Gustina naseljenosti je 111 stanovnika po kvadratnom kilometru. Srbi čine 66% stanovništva, Albanci 17%, Mađari 3,2%, zatim slede Rumuni, Romi, Slovaci, Hrvati, Bugari, Turci i drugi.

U službenoj upotrebi su srpski jezik i ćirilično pismo, a rasprostranjeno je i latinično pismo. Jezici i pisma nacionalnih manjina su u službenoj upotrebi u područjima u kojima oni žive, kako je propisano i zakonom.

Glavna religija u Srbiji je pravoslavno-hrišćanska, vera srpskog naroda. Srpska pravoslavna crkva, autokefalna od 1219, je imala važnu ulogu u razvoju i očuvanju srpskog nacionalnog identiteta. Rumuni, Bugari i većina Romskog stanovništva su takođe pravoslavne vere. Osim Srpske pravoslavne crkve postoje i druge verske zajednice u Srbiji: Islamska, Katolička, Protestantska, Jevrejska i druge.


 

 
[ Enciklopedija | Činjenice i statistika | Vesti | Pretraga ]
© 1997 - 2001 Vlada Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu