www.srbija-info.yu/vesti       June 11, 1998 - 19:01 CET
KROZ KOSOVO I METOHIJU
   Terorizam na Kosmetu u brojkama i slikama

ČINJENICE
   Albanska nacionalna manjina i medjunarodni standardi
Odnos medjunarodne zajednice prema Albancima u Jugoslaviji

DOKUMENTI
   Podsetnik o Kosovu i Metohiji
PROMEMORIJA

KOMENTARI
   Čini se da je "Špigl" za veliku Albaniju
Sa zastavom ili bez nje - Albanci hoće samo secesiju
"Naučni" dokazi o nepostojanju medija kosmetskih Albanaca
Koktel terorizma i diplomatije
Upotreba izbegličkih drama za sticanje političkog profita
Propaganda terorizma
Osvrt na aktuelno izveštavanje pojedinih stranih medija
Netačni podaci koji se iznose u stranim medijima

 

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti

Propaganda terorizma

Jedan od vidova pritisaka na našu zemlju vrši se putem elektronskih medija, uključujući i globalnu računarsku mrežu Internet. Poluistinama, lažima ili izbegavanjem da se izvesti o dogadjajima koji se ne uklapaju u stereotip često se iznude ili opravdaju politički potezi velikih sila, ili jednog dela medjunarodne zajednice. Sa tom vrstom pritisaka i medijskih laži upoznali smo se ranije, ali ono što proteklih dana privlači naročitu pažnju je odnos nekih zapadnih medija, pre svega američke globalne satelitske mreže CNN prema takozvanoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova, odnosno prema šiptarskim separatistima odgovornim ne samo za zločine i teorističke napade protiv Srbije i Jugoslavije već i za ubistva, zlostavljanja i uništavanje imovine Albanaca koji ne podržavaju terorizam i separatizam.

Oslobodilacka vojska Kosova Medjutim ono što bi u svakoj drugoj prilici bilo okarakterisano kao terorizam protiv kojeg se po pravilu okreće čitava javnost zemlje koja je ugrožena, u izveštajima BBC-ja ili CNN-a, novinskim člancima Njujork Tajmsa ili Vašington Posta izgleda ne postoji kada su u pitanju šiptarski teroristi koje ne podržava ni jedan predstavnik albanskih političkih partija na Kosovu i Metohiji.

Ipak u prilogu američkog CNN-a, za istinu o dogadjajima na prostoru prethodne Jugoslavije po zlu čuvena novinarka Kristijana Amanpur, intervjuiše upravo članove terorističke organizacije Oslobodilačke Vojske Kosova. Na stranu laži koje je po ko zna koji put Amanpur izgovorila direktno u kameru ili krijući se iza navodno nepristrasnih snimaka objektivne kamere, ono što pre svega treba da čudi sve, pa čak i njene urednike u Atlanti je činjenica da njen postupak podleže krivičnom pravu svake zemlje u svetu pa i Sjedinjenih Američkih Država.

Sloboda kretanja i pravo da se bez ikakvih ograničenja i uslovljavanja izveštava sa Kosova i Metohije, kao uostalom i čitave teritorije naše zemlje, Kristijana Amanpur ali i još nekoliko novinara zapadnih medija iskoristili su za ono što u svojoj zemlji nikako ne bi mogli da urade. Da bismo potkrepili ovu činjenicu evo samo par primera.

U velikoj Britaniji nije moguće ni danas, i pored potpisanog sporazuma i referenduma u Savernoj Irskoj razgovarati bez zakonskih posledica sa predstavnicima Irske Republikanske Armije. Zabranjeno je davati bilo kakve izjave koje bi se mogle protumačiti kao podrška organizaciji IRA.

A ne tako davno glas lidera političkog krila IRE Džerija Adamsa, prema posebnom zakonu nije mogao biti emitovan ni u jednoj radio ili televizijskoj emisiji pa su dovitljivi novinari angažovali glumca koji bi ga sinhronizovao u programu, kao da se radi o animiranom filmu. Predstavnici političkog krila Baskijske separatističke organizacije ETA osudjeni su na dugogodišnje kazne zatvora zato što su u okviru izborne kampanje koristili materijale na kojima su snimljeni teroristi ETA sa crnim maskama na licima zahtevajući otcepljenje severne španske pokrajine. Medjutim u udarnim vestima britanskog BBC-ja i već pomenutom izveštaju američkog CNN-a možemo videti šiptarske teroriste koji govore o svojim zločinima ili čak postavljaju uslove za prekid svojih akcija u kojima ugrožavaju i strane novinare, izveštače sa Kosova i Metohije. Naravno, ni u jednom izveštaju do sada o tome nije bilo reči.

Mali su, dakle izgledi da će se odnos nekih zapadnih medija promeniti kada su u pitanju šiptarski teroristi, ali je pitanje da li će Kristijana Amanpur, odnosno CNN ili BBC na isti način izveštavati kada su u pitanju teroristički napadi u njihovim zemljama, pošto je terorizam globalni problem koji se svuda, pa i na Kosovu i Metohiji može rešiti samo odlučnim akcijama države koja štiti svoje gradjane.

 

 
[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998 Ministarstvo za informacije Republike Srbije