www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Evropa o "balkanskom sindromu" - od skrivanja do istine
- NASTAVAK TEKSTOVA

05. januar 2001.



Italijanski general: Znali smo za osiromašeni uranijum

Rim, 4. januara (Tanjug) - Bivši komandant italijanskog kontingenta na Kosmetu, general Mauro del Vekio je izjavio da se znalo da su na Kosmetu korišćeni projektili sa osiromašenim uranijumom, ali su preduzete sve neophodne mere da bi se garantovala sigurnost vojnicima.

"Postojale su naredbe koje su važile za sve vojne nivoe: niko se ne sme približavati vojnim sredstvima, olupinama, otpadima, ili bilo kojem drugom vojnom materijalu", istakao je general Del Vekio u intervjuu za današnji dnevnik "Korijere dela sera".

On je podsetio da je i italijanski kontingent prilikom dolaska na Kosmet "bio praćen specijalnom ekipom NBC, koja je imala zadatak da otkrije moguće nuklearne hemijske i biološke opasnosti i utvrdi eventualno postojanje radioaktivnosti. Stepen radioaktivnog zračenja pored olupina tenkova, uvek je bio nizak. Članovi ekipe NBC nikada nisu otkrili vrednosti radijacije koje prelaze granicu opasnosti", tvrdi italijanski general.

On je zatim dodao da su vojnici italijanskog kontingenta "prilikom dolaska na Kosmet zatekli začuđujuće malo ostataka tenkova pogođenih projektilima sa osiromašenim uranijumom".

Međutim, dodao je general, "ubrzo smo shvatili da su jugoslovenski vojnici, napuštajući Kosmet, odvlačili tenkove, pogođene projektilima sa osiromašenim uranijumom. Oštećene tenkove prevozili su kamionima, ili su bili zakačeni za druga borna vozila. To se odvijalo pred našim očima", kategoričan je bivši komantant italijanskog kontingenta na Kosmetu, general Mauro del Vekio.

Povratak na početnu stranu

Amato: NATO treba da položi račune zbog obolelih vojnika

Rim, 3. januara (Tanjug) - Italjanski premijer Đuliano Amato izjavio je danas da će zbog sve većeg broja umrlih i obolelih vojnika od leukemije i drugih oblika raka izazvanih kontaminacijom osiromašenim uranijumom, Rim "tražiti od NATO da položi račune".

"Naložio sam ministru inostranih poslova Lambertu Diniju da traži od NATO da preuzme odgovornost za sve neophodne operacije, uključujući i zdravstvenu oblast, kako bi se tačno utvrdile sve moguće opasnosti od kontaminacije osiromašenim uranijumom", rekao je italijanski premijer u intervjuu za današnju "Republiku" povodom zvanično iznetog podatka da je do sada šest italijanskih vojnika, koji su boravili u misijama na Balkanu, umrlo od leukemije.

"Događaj je sve ozbiljniji, pa je shodno tome i bojazan opradana", izjavio je Amato priznajući "da je situacija izuzetno delikatna".

Samo pre nekoliko dana italijanski predsednik vlade uveravao je ovdašnju javnost "da nema mesta stvaranju panike" oko zdravstvenog stanja vojnika koji su služili u misijama na Kosmetu i u BIH, na teritorijama koje je NATO bombardovao oružjem punjenim osiromasenim uranijumom.

Poslednji slučaj zabeležen je u Paviji, gde je u novembru od leukemije umro Salvatore Karbonara, koji je bio angažovan u BiH. Otkriveno je još šest novih obolelih vojnika, pa se računa da ih je ukupno kontaminirano oko 40.

Kako broj obolelih raste iz dana u dan, ovdašnje vlasti nisu više u stanju da prikrivaju ozbiljnost situacije izazvane "balkanskim sindromom".

Amato je u intervjuu posebno naglasio da "ne bi želeo da se misli da solidarnost sa NATO autorizuje prećutkivanje ili propuste o tako ozbiljnim stvarima kao što su štetne posledice od upotrebe određene vrste projektila".

Predsednik Italijanske Republike Karlo Azeljo Champi danas je telefonom zatražio od ministra odbrane Serđa Matarele informacije o vladinim akcijama kojima treba da se precizno utvrde opasnosti od kontaminacije kojima su izloženi italijanski vojnici u operacijama na Balkanu.

Predsednika Champija prethodno je "prozvao" direktor dnevnika "Liberasione" Alesandro Kurzi u komentaru u kome je napisao da je "zabrinjavajuće ćutanje predsednika Republike o događajima koji se tiču NATO bombi sa osiromašenim uranijumom bačenim na Balkan".

"Kasno je da se danas sazna nešto više o tome. To je trebalo učiniti pre 10 godina, kada su na površinu isplivali prvi slučajevi kontaminacije osiromašenim uranijomom", zaključio je direktor tog glasila.

Polemika je zahvatila celu italijansku političku scenu. Najviši predstavnici Narodne stranke i Zelenih sve više podižu glas protivi SAD, dok Reformisani komunisti traže "da se italijanski vojnici vrate iz misije na Balkanu".

Strah od moguće kontaminacije osiromašenim uranijom sve je prisutniji i među italijanskim volonterima angažovanim u BiH i na Kosmetu. Shodno tome određeni broj volontera iz najugroženijih zona biće medicinski detaljno ispitan.

Više preciznijih podataka o mogućim opasnostima zbog kontaminacije osiromašenim uranijumom trebalo bi da bude saopšteno sutra, tokom posete italijanskog ministra odbrane Serđa Matarele Bosni i Hercegovini.

Tada se, naime, očekuje prvi zvanični izveštaj italijanske specijalne stručno-medicinske ekipe koja ispituje određene zone u blizini Sarajeva, gde su američki bombarderi 1995. godine bačili projektile sa osiromašenim uranijumom.

Povratak na početnu stranu

"Zločin protiv čovečanstva"

Lisabon, 3. januara (Tanjug) - "Korišćenje bombi sa osiromašenim uranijumom je zločin protiv čovečanstva, koji ne može više da bude sakriven iza zida tišine i ne sme da ostane nekažnjen", ocenjuje danas u redakcijskom uvodniku vodeci lisabonski dnevnik "Diario de notisijas", pozivajući ministra odbrane Žulia Kaštra Kaldasa (Julio Castro Caldas) da se posveti tom problemu.

"Smrt vojnika koji su, pod evropskom zastavom, ispunili zadatak na Kosovu je veoma težak slučaj koji zaslužuje da bude ozbiljno razmatran i izuzetno detaljno ispitan", navodi se u uvodniku iz pera pomočnika direktora lista Antonia Ribeire Ferreire (Ferreira).

U tekstu se podseća da "na stotine porodica vojnika u Portugaliji, Sspaniji, Belgiji, Italiji, Francuskoj i još nekim zemljama, žele da budu obaveštene o zdravlju mladiča u stroju".

Ozračenje pripadnika mirovnih snaga na Kosovu, započeta opsežna istraga u više eropskih zemalja i potvrde da su bombarderi NATO-a, prilikom bombardovanja Jugoslavije, koristili municiju sa osiromašenim uranijumom, izazvali su poslednjih dana zapažena reagovanja na Iberijskom poluostrvu.

Šefovi generalštabova i ministri odbrane Portugalije i Španije su ovih dana na nišanu poslanika svojih parlamenata, jer su porodice vojnika koji su bili na kontaminiranom području, kao i svih onih koji se i dan danas nalaze u opasnim zonama, zakucali na vrata vojnih resora i zatražili detaljna objašnjenja.

"Portugalski predsednik Žorži Sampajo (Jorge Sampaio) zatražio je od vlade premijera Gutereša (Guterres) da smeni šefa generalštaba oružanih snaga, generala Martinša Bareta (Martins Barreto) i predložio da mu se oduzme čin generala", piše danas dnevnik "Publiko", koji slučaju bombi sa osiromašenim uranijumom i tragičnim posledicama radijacije na vojnike u više evropskih zemalja posvećuje tri stranice.

Španski vodeći dnevnici "El Pais" i "El Mundo", takođe opširno pišu o "sumnjama da je smrt više vojnika prouzrokovala radijacija iz bombi sa osiromašenim uranijumom koje su avioni NATO-a upotrebili prilikom bombardovanja Jugoslavije". Pomenuti listovi, pored oštrih kritika, zahtevaju da se "hitno sprovede istraga i precizna merenja radijacije u svim vojnim bolnicama, da se utvrdi stepen štetnosti po organizam pripadnika mirovnih snaga".

Jedino španski "El pais", međutim, kroz izveštaje dopisnika iz Jugoslavije, postavlja jedno drugo ozbiljno pitanje - ako je situacija tako alarmantna za vojnike koji su bili u misiji na Kosmetu, šta je sa stanovništvom područja pogođenog "kišom radijacije".

Povratak na početnu stranu

Skandinavske države podvrgnuće testiranju svoje vojnike

Kopenhagen, 3. januara (Tanjug - DPA) - Danska i još tri skandinavske zemlje žele da podvrgnu testiranju svoje vojnike koji su razmešteni u okviru mirovnih snaga na Balkanu, pošto je objavljena vest o smrti šestog italijanskog vojnika koji je bio pripadnik međunarodnih snaga na prostoru Jugoslavije.

Italija je danas zatražila da se na nivou Evropske unije i NATO raspravlja o korišćenju i posledicama upotrebe osiromašenog uranijuma.

Danska armija zatražila je od nadležnih zdravstvenih službi da ispitaju "balkanski sindrom", pre nego što testiranju bude podvrgnuto oko hiljadu vojnika koji su raspoređeni u sastavu mirovnih snaga na Kosmetu i u Bosni.

Švedska i Norveška izvršiće, takođe, zdravstvena ispitivanja svojih vojnika razmeštenih na Balkanu.

Povratak na početnu stranu

Turski i finski vojnici Kfora na ispitivanju kontaminiranosti

Helsinki, Ankara, 3. januara (Tanjug-AP) - Finski i turski vojnici, koji su u sastavu međunarodnih mirovnih snaga (Kfor) boravili na Kosmetu, podvrgnuti su podrobnom lekarskom ispitivanju da bi se utvrdilo da li su ozračeni američkom municijom sa osiromašenim uranijumom koja je korišćena u vreme NATO agresije na Jugoslaviju 1999. godine.

Oko 1.000 finskih mirovnjaka je bilo raspoređeno na Kosmetu, ali uglavnom na područjima gde takvo oružje nije korišćeno, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Finske Osmo Kolehmajnen .

Do sada su lekari, u okviru plana ministarstva odbrane da se pregledaju svi vojnici, ispitali 200 uzoraka urina, ali nijedan test nije pokazao tragove bilo koje vrste toksičnosti.

Na pet uzoraka izvršeno je i ispitivanje radioaktivnosti, ali ona nije pronađena.

''Namera je da se ispita svih 200 uzoraka urina finskih mirotvoraca, kao i da se pregledaju svi Finci koji su bili u mirovnoj misiji na Kosmetu'', saopštio je finski portparol.

Turska je takođe počela preglede svih svojih vojnika koji su boravili na Kosmetu, ali rezultati tih ispitivanja još uvek nisu poznati.

Na Kosmetu boravi 1.000 turskih vojnika u sastavu Kfora.

Povratak na početnu stranu

Turski vojnici Kfora nisu ozračeni

Ankara, 4. januara (Tanjug-AFP) - Turski vojnici koji su u sastavu međunarodnih mirovnih snaga (Kfor) boravili na Kosovu i Metohiji, nisu ozračeni korišćenjem projektila sa osiromašenim uranijumom, objavio je Vrhovni štab turske vojske.

''Nijedan turski vojnik, niti službenik u NATO misiji na Kosovu nije izložen radijaciji'', navodi se u saopštenju Vrhovnog štaba.

Projektili sa osiromašenim uranijumom korišćeni su na severu Kosmeta, a u saopštenju se precizira da su turski vojnici Kfora stacionirani na jugu provincije.

''Postoji 17 zona na jugu Kosova gde su ti projektili bačeni. U tim zonama zabranjen je pristup civilima kao i pripadnicima vojske'', stoji u tekstu saopštenja.

Turski vojnici iz Kfora, koji su bili zaduženi za te zone, bili su podvrgnuti lekarskom ispitivanju i pokazalo se da nijedna osoba nije bila izložena radijaciji.

U saopštenju se takođe kaže da su dva turska vojnika izložena ''blažem stepenu radijacije koji nije opasan po zdravlje''.

Povratak na početnu stranu

Britanija ignoriše posledice bombi sa uranijumom

London, 4. januara (Tanjug) - Britansko Ministarstvo odbrane i dalje ignoriše sumnje da su američke bombe sa osiromašenim uranijumom, bačene tokom NATO bombardovanja na Kosovo i Metohiju, dovele do ozbiljnih zdravstvenih problema savezničkih vojnika, objavljeno je danas u Londonu.

Ministarstvo je, precizira "Tajms", uporno u stavu da nijedan britanski vojnik koji je službovao u međunarodnim snagama na Kosmetu (KFOR) nije izložen bilo kakvom "zdravstvenom riziku".

Do sada, tvrdi se, ni jedan britanski vojnik koji je bio u misijama u Bosni i Hercegovini i na Kosmetu nije prijavio bilo kakvo oboljenje vezano za radio-aktivnost. Britanski zvanični stav je, podseća "Tajms", u skladu sa saopštenjem američkog Pentagona koji negira da bombe sa osiromašenim uranijumom imaju bilo kakve zdravstvene posledice.

Ali, ukazuje britanska štampa, NATO je već pristao da povede istragu povodom sumnji više evropskih zemalja da su njihovi vojnici tokom misija u Bosni i na Kosmetu oboleli zbog radio-aktivnog zračenja koje su iza sebe ostavile američke bombe sa osiromašenim uranijumom.

Britanski komentatori ocenjuju da je "čitava stvar" postala veoma ozbiljna i da neće moći još dugo da se ignorise.

U većini NATO zemalja je, upozoravaju oni, zavladala prava panika i javni odgovori na sve sumnje neće moći da se izbegnu.

Povratak na početnu stranu

Članice NATO zabrinute za zdravlje svojih vojnika na Balkanu

Madrid, 26. decembra (Tanjug - AP) - Špansko ministarstvo odbrane je potvrdilo da će podvrgnuti zdravstvenom pregledu svih 32.000 vojnika koji su bili stacionirani na Balkanskom poluostrvu od 1992. godine. Prema rečima neimenovanog portparola tog ministarstva, rezultati pregleda prve grupe od 5.000 vojnika, urađeni poslednjih meseci, su svi bili negativni.

Španija na Balkanu trenutno ima stacioniranih oko 2.000 vojnika, od kojih se polovina nalazi na Kosovu.

Odluka španskog ministarstva o pregledu vojnika usledila je posle prošlonedeljne izjave italijanskog ministra odbrane Serđa Mitarele (Sergio Mittarella) da Italija ispituje slučajeve vojnika na Kosovu i u Bosni obolelih od raka kako bi utvrdila da li su bolesti posledica radijacije izazvane prošlogodišnjim bombardovanjem.

Dvanaest italijanskih vojnika koji su učestvovali u mirovnim misijama na Balkanu oboleli su od raka. Trojica vojnika koji su bili stacionirani u Bosni umrli su prošle godine od leukemije, dok su još četvorica vojnika umrla od raka.

Ministarstvo odbrane Portugalije je danas saopštilo da će poslati tim stručnjaka na Kosovo da proveri nivo radijacije, ali da ne namerava da svojih 330 vojnika koji su tamo stacionirani podvrgne pregledima.

Holandsko ministarstvo odbrane je saopštilo da će takođe vršiti ispitivanja u vezi sa radijacijom u balkanskim zemljama u kojima ima stacionirane vojnike. Prema rečima neimenovanog portparola tog ministarstva, očekuje se izveštaj Nacionalnog udruženja vojnika o slučajevima vojnika obolelih od leukemije koji su bili angažovani u mirovnoj misiji u Bosni.

Portparol Pentagona Džim Tarner (Jim Turner) je izjavio danas da "do sada nije bilo slučajeva obolelih od leukemije ili drugih bolesti među američkim vojnicima koji su bili angažovani u operacijama na Balkanu" .

Prema njegovim rečima, svi vojnici se, po povratku u Sjedinjene Američke Države, podvrgavaju uobičajenim zdravstvenim pregledima.

Povratak na početnu stranu


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu