www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Evropa o "balkanskom sindromu" - od skrivanja do istine
04. januar 2001.



Ministarstva odbrane više evropskih zemalja, članica NATO, počela su sa ispitivanjem da li su njihovi vojnici bili izloženi opasnom nivou radijacije usled korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. godine. Do nedavno je javnost ovih zemalja uveravana da "nema mesta panici". Međutim, sve veći broj obolelih i umrlih vojnika koji su bili angažovani u međunarodnim snagama u Bosni i na Kosovu i Metohiji nije se više mogao prikrivati pa je ovo postala "vruća" tema u medijima, u vladama evropskih zemalja i u strukturama Evropske unije i NATO.

Na dnevni red još nije stiglo i drugo ozbiljno pitanje: ako je situacija tako alarmantna za vojnike koji su bili u Bosni i na Kosovu šta je sa stanovništvom područja pogođenog tonama municije sa osiromašenim uranijumom.

Objavljujemo neka reagovanja u zemljama čiji su vojnici bili u sastavu međunarodnih snaga.

Italijanski ribari traže istragu o bombama u Jadranskom moru

Rim, 4. januar (Tanjug - Rojters) - Italijanska asocijacija ribolovaca zatražila je danas da vlada te zemlje sprovede istragu o tome da li bombe koje su izvučene sa dna Jadranskog mora sadrže osiromašeni uranijum.

Zahtev asocijacije ribolovaca je usledio zbog sumnji da je smrt šestorice italijanskih vojnika iz sastava međunarodnih mirovnih snaga na Balkanu usledila zbog oružja punjenog osiromašenim uranijumom koje su koristile NATO snage.

Navodeći da je "hiljade bombi pronađeno u Jadranskom moru, a neke su čak iz Drugog svetskog rata", predsednik italijanske asocijacije ribolovaca Renato Galeaci je naglasio da mora da se zna da li ima i onih koje sadrže osiromašeni uranijum.

Borbeni avioni su, tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, često ispuštali deaktivirane bombe u Jadransko more ili na nenaseljena područja na povratku u vojne baze, da bi se lakše prizemili.

Italijanski ribari su, u toku i posle vazdušnih napada NATO na Jugoslaviju, često pronalazili projektile u mrežama.

" U zvaničnoj listi koju je objavila vojska za vreme čišćenja bombi iz Jadranskog mora nije bilo pomena o bombama sa osiromašenim uranijumom", izjavio je Korado Pićineti, profesor u pomorskoj laboratoriji.

Predsednik asocijacije ribara Galeaci, međutim, želi zvaničnu potvrdu vlasti da bombe sa osiromašenim uranijumom nisu bacane u more.

Predsednik jedne od najvećih ribolovačkih grupa u Italiji Etore Lani rekao je da ribari još uvek izvlače bombe sa dna mora, a poslednja je izvađena 20. novembra.

"Ne želim da dižem paniku, ali ne smemo da potcenjujemo ozbiljnost ovog problema", naglasio je Lani.

Povratak na vrh strane

Grčki vojnici na Kosovu nisu ugroženi radijacijom

Atina, 4. januar (Tanjug) - Grčka vlada s pažnjom razmatra informacije o oboljevanju vojnika iz sastava Kfora na Kosovu i učiniće sve što je potrebno da bi zaštitila zdravlje svojih pripadnika u mirovnim snagama, izjavio je danas premijer Kostas Simitis.

Predviđeno je, između ostalog, da se dodatnim lekarskim pregledima podvrgnu, osim grčkih mirovnnjaka koji su sada na Kosovu, i oni koji su ranije bili tamo kao i vojnici koji su, svojevremeno, obavljali misiju u Bosni.

Zamenik ministra odbrane Dimitris Apostolakis, koji je juče došao na Kosovo, izjavio je da u rejonu Uroševca, gde se nalazi 1480 pripadnika grčkog kontigenta, nema znakova povećane redijacije i da niko od vojnika nema zdravstvenih problema.Grci su, prema njegovim rečima, merenja nivoa radijacije obavili i u martu prošle godine kada su, takođe, došli do rezultata koji nisu davali povoda za zabrinutost za zdravlje vojnika.

Apostolakisova misija usledila je posle alarmantnih vesti iz Italije da je više njihovih vojnika koji su bili na Kosovu umrlo od zloćudnih tumora, za koje se pretpostavlja da su izazvani pojačanom radijacijom od projektila NATO sa osiromašenim uranijumom, ispaljenih tokom agresije na Jugoslaviju.

Danas su predstavnici dve bolnice u Solunu demantovali navode nekih medija da se u njihovim ustanovama nalaze dvojica vojnika iz kontigenta sa Kosova, navodno, sa znacima ''balkanskog sindroma'', odnosno, oboljenja od zloćudnih tumora.

Prema ovdašnjim informacijama, najveća opasnost od povećane radijacije postoji u zapadnom delu Kosova gde je, kako se ističe, ispaljen najveći broj projektila sa osiromašenim uranijumom.

Reč je upravo o zoni u kojoj je raspoređena većina italijanskih i nemačkih vojnika.

Povratak na vrh strane

Bugarski lekari ispituju zdravlje svojih vojnika na Kosovu

Sofija, 4.januar (Tanjug) - Ministar odbrane Bugarske Bojko Noev izjavio je danas da će ekipa bugarskih lekara i stručnjaka za hemijsko-radiološku zaštitu otići na Kosovo, da bi proverila zdravstveno stanje bugarskih vojnika u sastavu Kfora i ispitala životnu sredinu na prostoru gde su oni stacionirani.

Tim bugarskih stručnjaka trebalo je danas da ode na Kosova, ali je odlazak odložen za sutra zbog loših meteoroloških uslova.

Bugari do sada takva ispitivanja nisu vršili, jer se bugarski vojnici nalaze u sastavu nemačkog kontigenta Kfora, pa su to radili stručnjaci iz Nemačke, rekao je Noev na konferenciji za novinare.

On je dodao da je o zdravstvenim problemima vojnika Kfora na Kosovu saznao iz domaće i strane štampe, ali da o tome nema nikakvu zvaničnu informaciju od vlada, ili ministarstava odbrane zemalja čiji se vojnici nalaze u sastavu Kfora.

Prema njegovim rečima, do sada nema dokaza da je službovanje na Kosovu, ili u Bosni stvorilo zdravstvene probleme bugarskim vojnicima, uključujući tu i slučaj vodnika Danaila Danailova.

Vodnik Danailov, koji je lečen u nemačkoj vojnoj bolnici na Kosovu, vraćen je krajem proleća prošle godine u Bugarsku zbog opšte malaksalosti, bolova u mišicima, plućima i bubrezima i visoke temperature.

Neki bugarski mediji su njegov slučaj povezali sa delovanjem osiromašenog uranijuma, kojim su bile punjene hiljade NATO bombi bačenih na Kosovo. Više meseci vodnik je proveo na lečenju u bugarskoj Vojno-medicinskoj bolnici, ali lekari nisu uspeli da otkriju uzrok njegovih zdravstvenih problem, pa je pre nekoliko nedelja pušten kao "klinički zdrav". Danailov i dalje ima probleme sa zdravljem, pa će, kako je najavio Noev, biti poslat na ispitivanje u Nemačku.

Na probleme sa zdravljem žali se i Bugarin Aleksandar Vasilev, koji je kao dobrovoljac u jugoslovenskoj vojsci četiri meseca bio na Kosovu tokom rata 1999. godine. Vasilev tvrdi da je ranije bio potpuno zdrav i u odličnoj fizičkoj formi, ali da posle povratka sa Kosova ima bolove u plućima, probleme sa očima i oseća veliki umor i posle manjih fizičkih napora.

Povratak na vrh strane

Holandija istražuje "balkanski sindrom"

Hag, 4. januar (Tanjug-Rojters) - Holandija je danas saopštila da je pokrenula istragu o zdravstvenom riziku od radijacije osiromašenim uranijumom, kojom su eventualno bili izloženi njihovi vojnici u okviru mirovnih trupa Ujedinjenih Nacija na Balkanu posle NATO bombardovanja.

"Koliko nam je poznato dva vojnika su umrla od leukemije. Jedan je bio stacioniran na Kosmetu, a drugi u Bosni", rekao je portarol holandskog Ministarstva odbrane.

On je dodao da se nastavlja istraga, kojom bi trebalo da se utvrdi da li je još neko od holandskih vojnika preminuo, ili oboleo od te bolesti.

Nekoliko članica NATO izrazilo je svoju bojazan zbog misteriozne bolesti, koja se javlja među pripadnicima međunarodnih mirovnih snaga na području bivše Jugoslavije, nazvanoj "balkanski sindrom".

Italija je apelovala na Zapadni savez da istraži tvrdnje prema kojima je šest italijanskih vojnika nakon služenja na Balkanu, preminulo od posledica zračenja osiromašenog uranijuma, korišćenog u bombama prilikom vazdušnih napada NATO.

Iduće sedmice biće objavljeni rezultati holandskih istraživanja o tome da li postoji veza između "balkanskog sindroma" i NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, rekao je portparol holandskog ministarstva odbrane.

Kako navodi britanska agencija Rojters, američki vojni avioni izbacili su tokom prošlogodišnjeg NATO bombardovanja SRJ, oko 31.000 bombi napunjenih osiromašenim uranijumom.

Povratak na vrh strane

Pentagon: Nema dokaza da osiromašeni uranijum izaziva rak

Njujork, 5. januar (Tanjug) - Pentagon je saopštio da nema dokaza da municija sa osiromašenim uranijumom, koju je američka avijacija korstila u Bosni i na Kosmetu, izaziva rak i da je ona uzrok bolesti pojedinih pripadnika mirovnih trupa na Balkanu.

Predstavnik Pentagona Kenet Bejkon je u četvrtak uveče celu konferenciju za novinare posvetio ovom pitanju, koje je postalo aktuelno posle sve burnijih zahteva da SAD i NATO dostave pune podatke o korišćenu te municije za vreme bombardovanja Kosmeta i Bosne.

Bejkon je obećao da će Vašington u punoj meri sarađivati u istraživanju koje NATO bude sprovodio o "balkanskom sindromu". Prema Pentagonu, za sada nema nikakvih dokaza o vezama između razboljevanja vojnika i upotrebe osiromašenog uranijuma koji se koristi u protivtenkovskoj municiji, i koju su nad Kosmetom ispaljivali avioni A-10.

Navodeći rezulatate nekoliko studija kojima je bio obuhvaćen i "zalivski sindrom", za koji mnogi tvrde da ima isto poreklo kao i "balkanski", Bejkon je rekao da je američki tim uzeo uzorke zemljišta i vode sa Kosmeta, da se još rade analize, i da bi rezulatati mogli biti poznati do proleća.

Povratak na vrh strane

Iduće nedelje rasprava o "balkanskom sindromu"

Brisel, 4. januara (Tanjug) - Ambasadori Severnoatlantskog saveza (NATO) će na redovnom sastanku 10 januara, "najverovatnije" raspravljati o "balkanskom sindromu", potvrđeno je u sedištu Alijanse u Briselu.

O misterioznoj bolesti od koje obolevaju vojnici mirovnih snaga razmešteni na Balkanu, razgovaraće se dan ranije i na sednici Političkog komiteta NATO.

Precizan dnevni red tih sastanaka biće naknadno utvrđen, dodao je peredstavnik Alijanse, naglašavjući da će se "sve učini da se obezbede neophodne informacije".

Vojni predstavnici Saveza, pozivajući se na dosadašnja istraživanja, tvrde da se "sa stanovništa zdravlja vojnika, izloženost ostacima projektila sa osiromasenim uranijumom nimalo ne razlikuje od izloženosti nekom od teških metala, kao što je olovo, na primer".

Municija sa osiromašenim uranijom, kako se naglašava, "sadrži 40 odsto manje radioaktivng uranijuma nego što se on može naći u prirodi."

Nakon izveštaja o smrtnim slučajevima i najtežima obolenjima među veteranima balkanskih ratova, tri članice Evropske unije (EU) i NATO, Belgija, Portugalija i Italija, insistirale su da se na nivou Unije i transatlantske Alijanse raspravlja o korišćenju i posledicama upotrebe osiromašenog uranijuma.

Povratak na vrh strane

Tri članice EU zatražile raspravu povodom osiromašenog uranijuma

Brisel, 3. januara (Tanjug) - Tri članice Evropske unije (EU) i NATO saveza - Belgija, Portugalija i Italija - zatražile su da se na nivou Unije i severoatlantske Alijanske raspravlja o korišećenju i posledicama upotrebe osiromašenog uranijuma.

Te zemlje traže da se povede međunarodna istraga povodom tvrdnji kojima se korišćenje uranijuma dovodi u neposrednu vezu sa smrću jednog broja vojnika i obolenjima koja su se pojavila među veteranima balkanskih ratova.

Savet i politički komitet NATO već će 9. janura na sednici u Briselu razgovarati o osiromašenom uranijumu, potvrdilo je italijansko ministarstvo spoljnih poslova, a danas prenose briselski elektronski mediji.

Iz sedišta NATO danas je ponovo saopšteno da "korišćenje osiromašenog uranijuma nije opasno po ljudstvo" i da se "obolenja vojnika ne mogu dovoditi u vezu sa korišćenjem municije".

Belgijski ministar odbrane Andre Flao nedavno je zvanično zataržio od Švedske, novog predsedavajućeg "petnaestorice", da se na jednoj od narednih sednica ministarskog Saveta povede rasprava o "balkanskom sindromu".

U tom zahtevu Belgiji se danas u Lisabonu pridružila i Portugalija, u razgovorima šefova diplomatija dveju zemalja, Luja Misela i Žaima Game.

Belgijski ministar spoljnih poslova Mišel je potrvdio je da su ministri odbrane Belgije i Portugalije "već razgovarali na tu temu" i predlažu da se povodom "balkanskog sindroma" raspravlja u EU i NATO savezu kako bi se "blagovremneo preduzele odgovarajuće mere".

Povratak na vrh strane


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu