www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Iz istorije jugoslovenskog fudbala


11. april 2000.

Bari '91 - prvaci Evrope
Bari '91 - prvaci Evrope
Evropski i svetski šampioni

Beogradska Crvena zvezda je jedini jugoslovenski klub koji je osvojio Kup evropskih šampiona (danas Liga šampiona) i Interkontinentalni kup. Bilo je to 1991. godine.

Početak pohoda na evropsku titulu nije obećavao trijumfalan završetak, jer je Crvena zvezda na svom stadionu u Beogradu, u prvoj utakmici prvog kola Kupa evropskih šampiona, igrala samo nerešeno sa švajcarskim Grashopersom - 1:1. U revanš-utakmici, međutim, Beograđani su pokazali svoje pravo lice i superiornom igrom obezbedili pobedu od 4:1 i plasman u drugo kolo takmičenja.


Dejan Savićević postiže gol
protiv Bajerna u Minhenu

Nakon pobeda nad škotskim Glazgovom i drezdenskim Dinamom, Crvena zvezda se u polufinalu susrela sa šampionom Nemačke Bajernom. Golovima Darka Pančeva i Dejana Savićevića "crveno-beli" su slavili u Minhenu (2:1). U revanš-utakmici Crvena zvezda je povela golom Siniše Mihajlovića iz slobodnog udarca, ali su gosti preokrenuli rezultat na 2:1. Tako je bilo sve do poslednjeg minuta susreta kada je Crvena zvezda zahvaljujući autogolu Augentalera otišla u Bari na veliko finale u kojem je posle boljeg izvođenja jedanaesteraca (u regularnom delu je bilo 0:0), rezultatom 5:3 pobedila francuski Marselj i osvojila trofej namenjen pobedniku Kupa evropskih šampiona.


Tokio '91 - svetski šampioni

U decembru iste godine Crvena zvezda je u Tokiju osvojila i Interkontinentalni kup, deklasiravši čileanski Kolo-Kolo 3:0, iako je čitavo drugo poluvreme igrala bez isključenog Dejana Savićevića.


Ranije: Neverovatni 90-ti minut
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu