www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Iz istorije jugoslovenskog fudbala


23. februar 2000.











Večiti derbi

Petog januara 1947. godine na stadionu Partizana, na minus 19 stepeni Celzijusovih, odigrana je prva utakmica između beogradskih klubova, Crvene zvezde i Partizana. Malo ko je od promrzlih gledalaca na stadionu tog ledenog zimskog dana mogao da pretpostavi da prisustvuje istorijskom događaju - rađanju najvećeg derbija u istoriji jugoslovenskog fudbala, popularno nazvanom "večiti".

Barem dva puta godišnje u Beogradu je fudbalski praznik - prema Topčiderskom brdu, gde se nalaze stadioni oba velika rivala, slivaju se reke navijača iz svih krajeva Jugoslavije. Derbi je odavno prevazišao sportske okvire i prerastao u društveni događaj, zbog čega na stadion dolaze i oni koji bi samo hteli da budu viđeni.

Svaki navijač Zvezde ili Partizana reći će vam da se nijedno rivalstvo ne može porediti sa rivalstvom ova dva beogradska kluba. Pune tribine, atmosfera nalik južnoameričkoj, majstorski potezi velikih igrača, nezaboravni golovi, neizvesnost ishoda bez obzira na plasman i formu obe ekipe - sve su to elementi koji i neutralne posmatrače derbija ne ostavljaju ravnodušnim.

Dolaze i odlaze igrači, sudije, treneri, navijači,...Ostaje derbi bez kojeg se ne bi mogla zamisliti priča o jugoslovenskom fudbalu.


Ranije: Atinska tragedija


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu