www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Iz istorije jugoslovenskog fudbala


15. februar 2000.

Sa utakmice Panatinaikos - Crvena zvezda 1971. godine u Atini
Sa utakmice Panatinaikos - Crvena zvezda 1971. godine u Atini
Atinska tragedija

Grčki grad Atina ostao je u neprijatnom sećanju navijača Crvene zvezde zbog debakla njihovog tima od Panatinaikosa u polufinalu Kupa evropskih šampiona 1971. godine.

Posle odlične igre i pobede Crvene zvezde 4:1, u prvoj utakmici u Beogradu, malo ko je mogao da pretpostavi da će u finale otići Panatinaikos. Međutim, na tvrdom terenu malenog stadiona u Atini, pred oko 30.000 temperamentnih navijača, koji su bili toliko blizu terena da su bukvalno duvali u vrat igračima, postojao je samo jedan tim - domaći.

Grci su poveli već u 9. minutu, a pola sata pre kraja utakmice već je bilo 3:0. Od rezultata gora je bila činjenica da su igrači gostujuće ekipe delovali potpuno nemoćno, bez snage da postignu barem jedan pogodak, koji bi ih odveo u veliko finale.

U jugoslovenskoj javnosti atinski poraz doživljen je kao prava sportska tragedija, jer se smatralo da je tadašnja generacija igrača Crvene zvezde bila dovoljno kvalitetna za pohod i na sam vrh fudbalske Evrope. Dugo vremena nakon utakmice ljubitelji fudbala tražili su razloge kraha u Atini: jedni su krivili sudiju, drugi loš teren i neregularne uslove za igru... Pojedini igrači Crvene zvezde posumnjali su i da su im domaćini stavljali nešto u hranu... Nije zaboravljeno da u ekipi Crvene zvezde u susretima sa Panatinaikosom nije bilo Dragana Džajića, koji je, po ocenama mnogih, igrao te sezone u životnoj formi, ali zbog isključenja u četvrtfinalnoj utakmici protiv Karl Cajsa iz Istočne Nemačke nije mogao da pomogne svojim klupskim drugovima.


Ranije: Fudbalska legenda Dragan Džajić
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu