www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Iz istorije jugoslovenskog fudbala


15. februar 2000.



Fudbalska legenda Dragan Džajić

Dragan Džajić je apsolutni rekorder po broju utakmica odigranih za reprezentaciju Jugoslavije - 85. Dugogodišnji kapiten koji je u nacionalnom dresu postigao 23 gola. Poslednju utakmicu za reprezentaciju odigrao je protiv Argentine 1979. godine u Beogradu (pobeda Jugoslavije 4:2).


Džajić na oproštaju
od reprezentacije
(Beograd, 1979.)

Igrao na Svetskom prvenstvu 1974.godine u SR Nemačkoj na kojem je reprezentacija Jugoslavije osvojila sedmo mesto. Bio je član reprezentacije koja je 1968. godine u Rimu osvojila titulu vice-šampiona Evrope.

Igrao je za beogradsku Crvenu zvezdu i francusku Bastiju. U periodu izmedu 1961. i 1975. godine za Crvenu zvezdu je odigrao 590 utakmica i postigao 287 golova. Sa Zvezdom je osvojio 5 titula prvaka Jugoslavije i 4 trofeja Kupa. Posle dve sezone provedene u Bastiji, vratio se u Crvenu zvezdu da bi odigrao još jednu sezonu, 1977/78.


Džajić u dresu
Crvene zvezde

Pet puta je nastupao u selekcijama FIFA i UEFA. Ostaće upamćen kao jedno od najboljih levih krila u svetskom fudbalu. Blistavi trenutak njegove karijere dogodio se u polufinalnoj utakmici Kupa nacija protiv tada aktuelnog svetskog prvaka, selekcije Engleske, 1968. godine u Rimu, koju je Jugoslavija dobila rezultatom 1:0. Džajić je u 86. minutu, manirom najvećih majstora fudbalske igre, nadmudrio iskusnog Bobija Mura i pored nemoćnog golmana Benksa poslao loptu u mrežu.

Po završetku igračke karijere postao je tehnički direktor Crvene zvezde i na tom mestu dao veliki doprinos osvajanju titule prvaka Evrope i pobednika Interkontinentalnog kupa.


Ranije: Prokockana šansa talentovane generacije


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu