www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Iz istorije jugoslovenskog fudbala


31. januar 2000.

Milan Galić, član generacije Partizanovih
Milan Galić, član generacije Partizanovih "beba"
Propuštena šansa talentovane generacije

U finalnom susretu Kupa evropskih šampiona 1966. godine na stadionu Hejsel u Briselu sastali su se beogradski Partizan, generacija čuvenih "beba", na čelu sa golmanom Šoškićem, Jusufijem, Vasovićem, Galićem, i madridski Real, koji je bio samo senka one ekipe koja je predvođena Di Stefanom, Puškašem, Kopom i Gentom između 1956 i 1960. godine pet puta zaredom osvojila Kup evropskih šampiona.

Real je u početku bio bezopasan, Partizan konkretniji i golom Vasovića poveo je sa 1:0. Beograđani u nastavku susreta staju, Amansio izjednačuje rezultat, dok Serena koristi potpunu zbunjenost protivnika i "kraljevskom" klubu iz Madrida obezbeđuje šestu titulu u najcenjenijem i najjačem evropskom klupskom takmičenju.

Bila je to najveća, ujedno i poslednja prilika talentovane generacije Partizana da osvajanjem trofeja potvrdi svoju dominaciju ne samo u jugoslovenskom već i u evropskom fudbalu. Veliki broj igrača beogradskog tima napustio je klub na kraju te sezone, a Velibor Vasović, strelac jedinog gola u finalnoj utakmici, nekoliko godina kasnije doživeo je satisfakciju kada je kao kapetan holandskog Ajaksa primio pehar namenjen pobedniku Kupa evropskih šampiona.


Ranije: Poslednji fudbalski romantik
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu