www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Iz istorije jugoslovenskog fudbala


26. januar 2000.



Poslednji fudbalski romantik

Na Svetsko prvenstvo u Čile 1962. godine Jugosloveni su otišli kao olimpijski pobednici iz Rima 1960. godine. U prvoj utakmici poraženi su od Sovjetskog Saveza (0:2), a zatim su usledile pobede nad dvostrukim svetskim prvakom Urugvajem (2:0) i Kolumbijom (5:0).

Kao druga u grupi, selekcija Jugoslavije se plasirala u četvrtfinale gde je ostvarila minimalnu ali značajnu pobedu (1:0) protiv SR Nemačke. Čehoslovačka je bila bolja (3:1) u polufinalu, kao i domacin Čile u utakmici za treće mesto (1:0), pa je Jugoslaviji pripalo četvrto mesto. Svet se tada upoznao sa fudbalskim genijem Dragoslava Šekularca (na slici), igračem beogradske Crvene zvezde i jugoslovenske reprezentacije, zvanično, jednim od najboljih igrača Šampionata.

Fudbalska zvezda Dragoslava Šekularca, nažalost, gotovo da se ugasila i pre nego što je zasjala punim sjajem. Igrač koga su zvali fudbalskim umetnikom i koji je kao malo ko umeo svojim potezima da podseti na vreme kada se igralo za gledaoce a ne rezultat, samo nekoliko meseci posle Svetskog prvenstva u Čileu kažnjen je sa 18 meseci zabrane igranja zbog udaranja sudije na prvenstvenoj utakmici Radnički (Niš) - Crvena zvezda. Ljubitelji fudbala se i dan-danas sa tugom prisećaju ovih trenutaka koji su presudno uticali na karijeru poslednjeg romantika jugoslovenskog fudbala.


Ranije: Drama u Tampereu
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu