www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Iz istorije jugoslovenskog fudbala


20. januar 2000.

Branko Stanković, član fudbalske selekcije Jugoslavije iz 1952.
Branko Stanković, član fudbalske selekcije Jugoslavije iz 1952.
Drama u Tampereu

Na veoma jakom fudbalskom turniru Olimpijskih igara u Helsinkiju 1952. godine selekcija Jugoslavije savladala je u prvoj utakmici Indiju sa rekordnih 10:1, a, osim rezultata, interesantno je i da su pojedini igrači indijske reprezentacije igrali bosi.

Druga utakmica protiv Sovjetskog Saveza ušla je u istoriju kao jedna od najdramatičnijih, koju je jugoslovenska fudbalska reprezentacija ikada odigrala. Dvadesetog juna 1952. godine u Tampereu, pred oko 17.000 gledalaca, Jugoslavija je 15 minuta pre kraja imala vođstvo 5:1 i sigurnu pobedu, kada su Sovjeti uspeli da postignu gol. Rezultat na semaforu se još nije ni promenio, a već je bilo 5:3!

Među jugoslovenske igrače uvukla se panika, što su fanatično borbeni igrači protivničke ekipe iskoristili postigavši četvrti gol čime je najavljena prava drama u završnici.

Poslednjih minuta susreta lopta nije izlazila iz šesnaesterca jugoslovenske ekipe. Vladimir Beara je čudesno odbranio nekoliko šuteva sovjetskih igrača i, kada se činilo da će, ipak, sačuvati svoju mrežu i pobedu, lopta je u poslednjem minutu završila iza njegovih leđa - 5:5!

Pošto je utakmica završena bez pobednika, odigrana je nova. Sovjetski Savez je poveo 1:0, ali su Jugosloveni, iako vidno deprimirani zbog olako propuštene pobede u prvom susretu, u nastavku pokazali da su bolji i zasluženo slavili sa 3:1. Veliku pobedu Jugoslavija je ostvarila i u polufinalu protiv SR Nemačke (3:1), da bi u finalu bila poražena rezultatom 0:2 od Mađarske, predvođene Puškašom i Kočišem, i na kraju osvojila srebrnu medalju.


Ranije: Kraljevi strelaca


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu