www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Kosovsko biračko telo broji više od milion ljudi
24. septembar 2001.



Beograd, 23. septembra 2001.godine (Beta) - Biračko telo na Kosovu, uoči opštih izbora u pokrajini zakazanih za novembar, broji više od milion ljudi, izjavila je danas agenciji Beta portparol Misije OEBS-a na Kosovu Kler Trevena.

Prema podacima pristiglim do petka uveče, koje je OEBS do sada obradio, u Srbiji se registrovalo "nešto više od 93.000 ljudi", rekla je Trevena. Ona je dodala da se u Crnoj Gori registrovalo oko 5.500 birača, a na samom Kosovu "skoro 66.000" Srba.

Trevena je kazala da se uoči izbora u Srbiji i Crnoj Gori registrovalo ukupno 98.900 raseljenih kosmetskih Srba, a da ukupan broj registrovanih Srba, kako raseljenih, tako i onih koji su ostali na Kosovu, iznosi "oko 165.000".

OEBS je primio i "blizu 20.000" registracija poštom, što, kako je objasnila Trevena, podrazumeva i Albance i Srbe.

Ove godine registrovalo se "skoro 23.000" Albanaca, koji su stekli biračko pravo. Na prošlogodišnjem popisu koji su Srbi bojkotovali registrovano je oko 900.000 Albanaca, kazala je Trevena.

Na pitanje da li su se neke stranke Srba juče prijavile za učešće na izborima, Trevena je kazala da je OEBS dobio prijavu "jedne koalicije".

Ona je rekla da će sednica Izborne komisije biti održana sutra pre podne i da će nakon nje biti poznato koje su se sve stranke prijavile za učešće na izborima.

Rok za registraciju za opšte izbore na Kosovu istekao je sinoć.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu