www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Uskoro obnova puteva u Srbiji
24. septembar 2001.

Marija Rašeta-Vukosavljević
Marija Rašeta-Vukosavljević
Beč, 24. septembar 2001. godine (Beta) - Ministar za saobraćaj i telekomunikacije Marija Rašeta-Vukosavljević izjavila je da će putevi u Srbiji, uz pomoć inostranih ulaganja, uskoro biti vraćeni na nivo od pre deset godina.

- Najvažniji putni pravac, koridor 10, svakako je jedan od prioriteta u rekonstrukciji postojeće putne mreže. Međutim, veliki problem predstavlja način na koji će se investirati - rekla je Marija Rašeta-Vukosavljević u intervjuu za današnje frankfurtske "Vesti".

Ona je ocenila da bi najavljena donacija Evropske investicione banke od 45 miliona evra mogla da bude rešenje za obnovu propalih puteva Srbije, koji su sada među najgorima u Evropi. Pocetak radova očekuje se već početkom novembra.

Ministarka saobraćaja je najavila da će 24. septembra u Jugoslaviju doći predstavnici Evropske banke, posle čega će biti raspisan tender za izvodenje radova na putevima u celoj Srbiji. Svaki pojedinačni projekat biće finansiran sa pet miliona evra.

- U ovom trenutku bolji izbor od koncesija bilo bi finansiranje obnove puteva kreditima na 50 godina uz samo jedan odsto kamate. Nijedna koncesija nije isplativa ukoliko je protok na putevima manji od 12.000 vozila dnevno. Zbog toga na mnogim putevima mi i nemamo mogućnosti za koncesiju - rekla je ministarka saobraćaja.

Posle koridora 10, prvi sledeći korak bi trebalo da bude "lečenje" Ibarske magistrale, koju je ministarka okarakterisala kao veoma "tešku deonicu".

Plan Ministarstva saobraćaja je da najpre donacijama rekonstruiše postojeće puteve, a kasnije da planira izgradnju novih saobraćajnica.

- Činjenica je, međutim, da potrebe za novim putnim pravcima zapravo nema! Na većini deonica nemamo dovoljan protok automobila. Jedino što možemo da uradimo, ukoliko to bude potrebno, je da proširimo postojeće putne pravce u tri trake, ili kroz neku drugu vrstu nadogradnje i izmene - ocenila je Marija Raseta-Vukosavljević.

Obnova puteva će početi kada Savezna vlada usvoji Zakon o stranim ulaganjima i time od Republike preuzme investiranje u rekonstrukciju puteva uz inostranu pomoć.

- Do kraja godine Železničko transportno preduzeće Beograd će dobiti dva međunarodna kredita u ukupnom iznosu od 113 miliona evra. Prvi kredit je od Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj od 57 miliona evra, koji će najverovatnije stići već u decembru i biće upotrebljen za rekonstrukciju elektrolokomotiva, nabavku opreme i mehanizacije za održavanje pruga i prilagođavanje strukture zaposlenih potrebama preduzeća. Drugi kredit u iznosu od 56 miliona evra takode stiže krajem godine od Evropske investicione banke, a biće usmeren u rekonstrukciju šina i infrastrukture - rekla je ministarka.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
  1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu