www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Srpska samouprava na Kosovu bila bi korak ka izborima
24. septembar 2001.

Premijer Srbije Zoran Đinđić
Premijer Srbije Zoran Đinđić
Prag, 24. septembar 2001. godine (Beta) - Premijer Srbije Zoran Đinđić ocenio je u razgovoru za današnji češki dnevnik "Pravo" da bi veliki korak ka učešću na izborima na Kosovu bilo to da Srbi dobiju samoupravu uz garancije da ne mogu da ih okupiraju kosovski albanski organi i albanska policija.

U intervjuu koje je "Pravu" dao tokom dvodnevne posete Češkoj prošle nedelje, Đinđić je naglasio da je važnije od stava vlasti u Beogradu to šta o učešću na izborima misle sami Srbi sa Kosova.

- Izbori po većinskom principu će rezultirati institucijama u kojima glas neće imati nijedan nacionalni deo stanovništva. Postoji mogućnost da deset odsto mandata u parlamentu dobiju nealbanci, ali ne bi imali pravo veta i ionako ne bi mogli da postignu ništa - rekao je Đinđić.

Srpski premijer je istakao da "ukoliko bi postojale garancije da će srpske opštine imati svoju samoupravu i da neće moći da ih okupiraju albanski organi i albanska policija, to bi bio krupan korak ka održavanju izbora".

Za srpsku samoupravu na Kosovu, Đinđić je inače dobio punu podršku od češkog predsednika Vaclava Havela.

Premijer Srbije je rekao da ne očekuje povratak jugoslovenske vojske na Kosovo u skorije vreme, jer NATO nastoji da izbegne direktan kontakt sa njom, ali zato, prema njegovim rečima, u narednoj fazi može da se očekuje stvaranje multietničkog pandana Zaštitnom korpusu Kosova.

Na pitanje da li vlasti u Beogradu očekuju da bi SAD mogle da intervenišu protiv baza terorista i na Balkanu, Đinđić je odgovorio odrečno.

- Jedino mesto gde može da se pretpostavi da postoje takve aktivne baze je Kosovo, a to je suviše riskantno jer je tamo razmešteno 50 hiljada vojnika NATO-a - rekao je Đinđić i podsetio da je Jugoslavija spremna da pruži SAD u borbi protiv terorizma logističku podršku i obaveštajne podatke o teroristima.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu