www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Đelić pokrenuo inicijativu za pristupanje SRJ u OECD
22. septembar 2001.



Pariz, 21. septembar 2001. godine (Beta) - Ministar finansija i ekonomije Božidar Đelić izjavio je danas da je zvaničnicima OECD-a zaduženim za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope predao pismo jugoslovenskog ministra inostranih poslova Gorana Svilanovića, kojim je zvanično zatražen prijem SRJ u tu organizaciju.

On je podsetio da je OECD veoma uticajna organizacija kada je reč o borbi protiv korupcije, reformi fiskalnog sektora i ekonomskoj politici.

Đelić se u Parizu susreo i sa ekspertima za ekonomska pitanja te organizacije sa kojima je razgovorao o ekonomskoj situaciji i ekonomskim reformama u SRJ. On je rekao da je od OECD zatražio da početkom sledeće godine u SRJ upute svoje stručnjake iz oblasti ekonomije, kako bi već na jesen bio sačinjen prvi izveštaj. U međuvremenu, dogovoreno je, u SRJ će biti upućene komisije koje će izraditi "kraće izveštaje po temama" i kao primer Đelić je naveo teme fisklane decentralizacije i politike kursa.

- Na institucionalnom nivou danas smo otvorili pristup našim službenicima i građanima da prisustvuju predavanjima iz ciklusa treninga u centru OECD-a u Budimpešti - rekao je Đelić.

On je dodao da je prilikom susreta sa direktorom programa borbe protiv korupcije u OECD-u Eleri Kion dogovoreno da SRJ bude sledeća zemlja koju će posetiti eksperti te organizacije kako bi se izgradila strategija za borbu protiv te pojave.

Đelić se danas u Parizu susreo i sa generalnim direktorom Banke za razvoj pri Savetu Evrope Rajnerom Stekanom sa kojim je razgovorao o reprogramiranja jugoslovenskog duga toj banci u iznosu od 32 miliona evra. Prema njegovim rečima, postignut je dogovor da SRJ otplaćuje dug pod veoma povoljnim uslovima, odnosno da rok bude deset godina uz povoljnu srednjeročnu kamatu.

Đelić je izjavio da bi delegacija te banke trebalo da poseti Beograd 8. oktobra, kada bi trebalo da bude reči o uslovima reprogramiranja duga, kao i o novim kreditima.

Ministar finasija je izrazio očekivanje da će tom prilikom prioritet imati rešavanje problema izbeglica i stambene izgradnje, i najavio da bi u tu svrhu mogla da započne izrada programa za koje bi bio obezbeđen kredit od 20 miliona evra i koji bi bio "operativan" početkom sledeće godine.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
  1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu