www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

SB nije neposredno podržao Čovićev program
21. septembar 2001.



Priština, 21. septembra 2001. (Beta) - Šef međunarodne uprave na Kosovu (UNMIK) Hans Hekerup, izjavio je danas da Savet bezbednosti UN, nije "neposredno" podržao potpredsednika srpske vlade Nebojšu Čovića, u naporu da se kosovski Srbi i vlasti u Beogradu direktnije povežu.

U izveštaju koji je Beti prosleđen iz Informativnog centra saveznog Komiteta za Kosovo, Hekerup je na konferenciji za novinare u Prištini naveo da je Čović u SB UN izneo svoj stav o razrešenju krize "koji se bitno razlikuje od onog što je objavljivano u štampi".

Ocenjujući Čovićev program o Kosovu, iznet članovima SB, "uopštenim", šef UNMIK-a je rekao da se Čovićevo obraćanje SB "ne podudara" sa onim što je Hekerup od Čovića slušao na Kosovu.

"On (Čović) nije pokretao pitanje o konačnom statusu Kosova, ali je izneo svoje stanovište, da bi trebalo da postoje neke neposredne veze između Srba na Kosovu i vlasti u Beogradu", preneo je Hekerup, dodajući da "Čovic nije dobio neposrednu podršku SB za tako nešto".

Hekerup je naglasio "da je SB podržao dijalog između UNMIK-a i Beograda i da je pristup Čovica ocenjen kao konstruktivan, ali da je ipak istaknuta prioritetna pozicija UNMIK-a".

Na sednici SB je pokrenuto i pitanje Kosovske Mitrovice. Članice ovog tela su zatražile da se pronađe rešenje kako bi se na severu Kosova ukinule paralelne strukture vlasti, rekao je Hekerup.

On smatra da se "na Kosovu do rešenja problema jedino može doći uz saradnju beogradskih vlasti i UNMIK-a", ali to, naglasio je on, "ne znači da SRJ može da vrati svoje institucije na Kosovo", podsećajući da je Rezolucijom 1244 SB UN vlast u pokrajini u rukama UNMIK-a.

To se odnosi i na obrazovanje Srba na Kosovu, koje može da se školuje na maternjem jeziku i da se oslanja na programe sačinjene u Beogradu.

Šef UNMIK-a nije spreman "ni na kakva uslovljavanja Srba za izlazak na izbore", dodajući, međutim, "da je spreman da pokuša da se pozabavi problemima srpske zajednice" u južnoj srpskoj pokrajini.

Priznajući ipak da je u odnosima vlasti u Beogradu i UNMIK-a postignut pomak, Hekerup je naveo podatak da je UNMIK-u dostavljena lista od 185 albanskih zatvorenika koji se nalaze u zatvorima u centralnoj Srbiji.

"Oni žele da puste albanske zatvorenike, pre svega političke, a zatim i one koji su osuđeni za kriminal. Oni bi zatim bili prebaceni na izdržavanje kazne u zatvorima na Kosovu", sopštio je Hekerup.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu