www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Prviredni forum posvećen srpsko-češkim odnosima
21. septembar 2001.



Prag, 21. septembra 2001. (Beta) - U praškoj palati Žofin danas je održan 34. privredni forum, ovog puta posvećen srpsko-češkim privrednim odnosima. Na prvom češko-srpskom skupu takve vrste se okupilo pedesetak jugoslovenskih i sedamdesetak čeških preduzeća, visoka delegacija Vlade Srbije i predstavnici češke vlade.

Predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić je zajedno sa ministrom za ekonomske odnose sa inostranstvom Goranom Pitićem i ministrom trgovine i turizma Slobodanom Milosavljevićem iscrpno obavestio češke privrednike o planovima vlade da stimuliše saradnju i stvori bezbedan poslovni okvir za privredno poslovanje.

Otvarajući rad 34. privrednog foruma srpski premijer je naglasio da uslovi poslovanja u Srbiji koja istovremeno prolazi kroz tranziciju i rekonstrukciju za sada još uvek nisu takvi da može da se sarađuje kao na Zapadu, te da je jasno da mnoga preduzeća u privatizaciji nemaju veliku vrednost.

"Mi želimo da ponudimo tržište. Planiramo ugovore o slobodnoj trgovini sa svim susedima. Imamo povoljniji pristup i ruskom tržištu. Ko investira u Srbiji može da računa na dinamično tržište koje će da se širi, a ne da se sužava", istakao je Đinđić.

U razgovorima sa predstavnicima češke vlade i Ministarstva industrije i trgovine vođenim juče i danas, tokom posete delegacije Vlade Srbije Pragu, po rečima Đinđića tragalo se i za mogućnostima da se premosti još uvek gorući problem finansiranja poslova.

Češka je svesna problema koje Jugoslavija ima sa finansiranjem dok se ne zaključe pregovori sa Pariskim klubom poverilaca.

Zamenik češkog ministra industrije i trgovine Jirži Maceška je na Žofinskom forumu rekao da zato češka vlada u okviru svojih mogućnosti nastoji da pruži finansijsku podršku projektima obnove SR Jugoslavije. Takođe je spremna je da pomogne da se sredstva za priroritetne oblasti - saobraćaj i energetiku nađu i u inostranstvu.

"Jedan od tri osnovna zadatka je to da dovršimo pregovore o kreditiranju i osiguranju poslova u Srbiji sa agencijom EGAP i češkim komercijalnim bankama. Drugi je saradnja u zajedničkom nastupu na trećim tržištima, treći prioritetne oblasti saobraćaj i energetika", kazao je Maceška.

Maksimalnu podršku ekonomskoj dimenziji češke diplomatije u odnosima sa Jugoslavijom obećao je i češki ministar inostranih poslova Jan Kavan.

Predsednik srpske vlade je češkim privrednicima stavio do znanja da Srbija ne želi samo jednosmernu saradnju i puku trgovinsku razmenu.

"Prevario bih vas kada bih vam rekao da smo mi srećni da kupujemo proizvode iz Čceške. Mi smo srećni da prodajemo svoje proizvode. Mi bismo želeli dvosmernu saradnju - zajednička ulaganja, želimo investicije koje bi rezultirale proizvodima koji će se naći na trećim tržištima", kazao je Đinđić i naglasio da bi takva zajednička ulaganja onda mogla da računaju na podršku i olakšice s obe strane.

Ministarstvo industrije i trgovine se potpuno slaže sa željom Srbije da ispravi hronični debalans u korist Češke, gde je lane češki izvoz vredeo 69,9 miliona dolara, a uvoz iz Jugoslavije svega 17,5 miliona.

"Pozdravljamo izvoz vaše robe i ne nameravamo da mu postavljamo bilo kakve prepreke", kazao je Maceška i naveo je da je Češka spremna da pruži maksimalnu podršku zajedničkim projektima za tržišsta trećih zemalja.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
  1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu