www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Havel i Đinđić osudili svaki oblik terorizma
21. septembar 2001.

Zoran Đinđić
Zoran Đinđić
Prag, 21. septembra 2001. (Beta) - Češki predsednik Vaclav Havel i predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić prilikom susreta u Pragu osudili su terorizam u svim njegovim oblicima, a jugoslovenski gost je zatražio da se osudi i svaka politika koja vodi ka terorizmu.

Srpski premijer je istakao da je Srbija spremna da sarađuje u borbi protiv terorizma i preda svoja saznanja i obaveštajne informacije o islamskim teroristima iz afganistanskog kruga koji su učestvovali u borbama na prostoru bivše Jugoslavije.

- Mi bismo išli korak dalje i tražili da se osudi svaka politika koja vodi terorizmu. A to je uvek politika koja prihvata nasilje kao metodu političke borbe - rekao je Đinđić.

On je dodao je da "bismo bili zadovoljni kada bi međunarodna zajednica prihvatila princip da se sa takvima ne sarađuje i da ih niko od demokratskih zemalja ne podržava".

- Ako pogledate sadašnje stanje u svetu videćete da su oni koji su danas teroristi često u prošlosti imali podršku demokratskih zemalja - podsetio je Đinđić i dodao:

"Mislim da je sada vreme da se kaže - ceo svet je žrtva terorizma i ceo svet mora da se bori protiv njega a nije važno koja zemlja je pogođena jer se svi solidarišemo sa zemljom u kojoj postoji nasilje".

Vaclav Havel se takođe založio za vrlo oštar odgovor na terorističke napade u SAD koji su, po njegovoj oceni, neviđeni.

- Istovremeno želim da dodam da taj tzv. rat nije nikakav rat protiv konkretne države, naroda ili veroispovesti, već je zaista isljučivo rat protiv terorizma - kazao je češki predsednik.

Vaclav Havel, koji je istakao da su se odnosi ove dve zemlje "otkravili nakon promene režima u Beogradu, rekao je da ga je razgovor sa Đinđićem "još jednom uverio da su na čelu Jugoslavije sada ljudi koji sve probleme rešavaju mirno, dijalogom, bez nametanja isključivo svojih rešenja silom kao što su običavale prethodne vlasti.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu