www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Češka spremna za ulaganja u Srbiju
21. septembar 2001.

Zoran Đinđić
Zoran Đinđić
Prag, 20. septembra 2001. (Beta) - Češki i srpski premijeri Miloš Zeman i Zoran Đinđić složili su se tokom današnjih razgovora u Pragu da će njihove vlade učiniti maksimum kako bi stimulisale preduzeća da sarađuju, a češke firme da ulažu u jugoslovensku privredu.

Đinđić je istakao da vlade ne mogu da naređuju kompanijama, ali da država može svojim donacijama i aktivnom politikom da navede firme da investiraju u konkretan region, odnosno Srbiju.

- Češki premijer sebe lično smatra najvećim lobistom za Srbiju i u poslednjih godinu dana tražio je modalitete jedne aktivne politike prema Srbiji - kazao je Đinđić ističući da je od Zemana dobio uveravanja da je češka privreda zainteresovana za ovakvu saradnju sa Srbijom.

Srpski premijer je rekao da naša država u okruženju u Mađarskoj, Češkoj i drugim zemljama traži da se njihove firme udruže sa srpskim, recimo za izgradnju infrastrukture, i da koriste novac iz fondova ovih zemalja koji je određen za podršku izvozu, dodajući, pri tom, da ta sredstva onda ne bi bila opterećena skupim kamatama.

Češka vlada je, inače, za podršku dosadašnjim projektima obnove izdvojila oko 13 miliona dolara, prvi rezultati se najviše vide u oblasti saobraćaja i energetike, a naziru se i novi projekti.

O šansama za ulaganje Češke u srpsku privredu, učešću češkog kapitala u privatizaciji srpskih preduzeća, ali i o mogućnostima jugoslovenskih firmi da se plasiraju na češkom tržištu, biće reči u petak na 34. privrednom forumu u Pragu, posvećenom srpsko-češkim privrednim odnosima.

Đinđića će prilikom dvodnevne posete Češkoj primiti predsednik Vaclav Havel i predsednik Poslaničkog doma češkog parlamenta Vaclav Klaus.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
  1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu