www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Zamenik ministra demantovao tvrdnje o tenderskoj prodaji
21. septembar 2001.



Veliko Gradište, 20. septembra 2001. (Beta) - Zamenik ministra za privredu i privatizaciju Srbije Mirko Cvetković odbacio je danas špekulacije o tenderskoj prodaji nekih preduzeća u Srbiji.

"Po novom zakonu o privatizaciji nije otvoren nijedan formalni tender. Načinjen je samo prvi korak u tom procesu, a to je inicijativa za njeno sprovođenje", kazao je Cvetković na seminaru o radnom zakonodavstvu i privatizaciji na Srebrnom jezeru, u organizaciji Saveza sindikata Srbije.

Kako je objasnio, proces privatizacije je u fazi raspisivanja tendera za izbor finansijskih savetnika, koji su, prema njegovim rečima, velike multinacionalne kompanije za obavljanje transakcija.

"To su najčešće investicioni bankari koji će omogućiti bolju prodaju preduzeća", rekao je Cvetković i dodao da je planirano da se u 40 preduzeća u Srbiji otpočne proces privatizacije do kraja godine.

Upoznavajući predstavnike sindikata preduzeća sa procesom privatizacije, Cvetković je istakao da će se ona sprovoditi u vidu tenderske i aukcione privatizacije. U opredeljenju za način sprovođenja glavni kriterijumi su veličina preduzeća, njegov strateški značaj, kao i zainteresovanost stranih kupaca.

"Ako jedno preduzeće ispunjava ove uslove i ako postoje izgledi za dobru transakciju, onda se raspisuje tender, a u suprotnom se vrši aukcijska privatizacija", kazao je Cvetković i naglasio da još uvek nije počela aktivnost na aukcijskoj prodaji.

Cvetković je dodao i da je raspisivanje tendera složeniji postupak koji traje od šest do 12 meseci, za razliku od aukcije koja se može završiti za četiri meseca. Prema njegovim rečima, do kraja godine će se možda obaviti samo jedan tender i to za neku od cementara.

Objašnjavajući razloge zbog kojih vlada Srbije prvo vrši prodaju velikih preduzeća Cvetković je istakao da se na taj način smanjuje rizik stranih ulagača.

"Cilj je da se dovedu velike kompanije koje će kupiti velika preduzeća i na taj način smanjiti rizik ulaganja, jer je on veliki za strane ivestitore", kazao je Cvetkovic i dodao da će se time omogućiti malim preduzećima da nađu svoje kupce.

Na pitanje predstavnika preduzeća "Mlavplastika" iz Petrovca na Mlavi kako će se mala preduzeća zaštiti od svojih direktora u procesu privatizacije, Cvetković je odgovorio da to nije problematika zakona o privatizaciji već pitanje poslovanja.

"Zakon o privatizaciji teško da može da odgovori na to pitanje, jer ne pruža zaštitne regulative o rešavanju problema tekućeg poslovanja", kazao je Cvetković i dodao da se to pitanje može regulisati zakonom o preduzećima.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
  1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu