www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Čović protestuje zbog hapšenja Srba
20. septembar 2001.



Beograd, 20. septembar 2001.godine - Povodom hapšenja Srba Milorada Blagojevića i Sretena Sudimca na kontrolnom punktu u Merdaru 17.septembra od strane UNMIK policije, potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju dr Nebojša Čović obratio se zvaničnicima UNMIK administracije na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju kabineta potpredsednika Vlade Republike Srbije.

Najoštrije osuđujući čin hapšenja koje je izvršeno na zahtev Albanaca, predsednik Koordinacionog centra dr Nebojša Čović je rekao da je hapšenje izvršeno kao provokacija određenih albanskih ekstremističkih elemenata u osetljivom periodu i kada su odnosi između SRJ i UNMIK-a na izuzetno visokom i konstruktivnom nivou. Po već viđenom scenariju masovnih i dobro instruisanih svedoka, okrivljuju se nevini Srbi, a sve u cilju stvaranja etnički čistog Kosova i Metohije.

Predsednik Koordinacionog centra uputio je pismo Specijalnom Predstavniku Generalnog Sekretara UN Hansu Hekerupu i kancelariji Ombudsmana Marka Novickog, u kome poziva Specijalnog Predstavnika i Ombudsmana da se i sami lično uvere u nevinost uhapšenih, a da kosovski pravosudni sistem konačno prestane da bude zloupotrebljavan od strane onih kojima nije cilj multietničko Kosovo i Metohija i stabilnost u regionu.

Vlade SRJ i Republike Srbije učiniće sve da nevino uhapšeni bilo koje nacionalnosti budu oslobođeni, a da oni koji su počinili zločine i krivokletstva stanu pred lice pravde.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu