www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Pet miliona funti najsiromašnijim porodicama
20. septembar 2001.

Gordana Matković i njen gost Čarls Kraford
Gordana Matković i njen gost Čarls Kraford
Beograd, 20. septembra 2001. (Beta) - Republički ministar za socijalna pitanja Gordana Matković i ambasador Velike Britanije u SRJ Čarls Kraford potpisali su danas sporazum o donaciji od pet miliona funti koju će ta država pokloniti za isplatu obaveza korisnicima "materijalnog obezbeđenja porodice" u Srbiji.

Matkovićeva je na konferenciji za novinare kazala da će donacijom britanske vlade biti obezbeđena pomoć za 35.000 porodica u Srbiji, od kojih je njih 15.000 prvi put na listi korisnika tog programa.

- Sredstva će biti dovoljna za sedam meseci sprovođenja pomoći, posle čega očekujemo promenu postojećeg zakona, kojim je jedan broj građana 'ispušten' iz mreže socijalne sigurnosti - rekla je Matković.

Ministar za socijalna pitanja je naglasila da se po važećem zakonu, pri utvrđivanju spiska socijalnih slučajeva, koriste "opštinski proseci", čime se stvaraju velike razlike među korisnicima pomoći.

Kraford je na istoj konferenciji za novinare kazao da je reč "o konkretnim rezultatima politike pomoći" obećanoj SRJ na donatorskoj konferenciji.

- Pomoć je britanski doprinos najsiromašnijim porodicama Srbije, koje će, pošto je novac već uplaćen, uskoro osetiti njegove konkretne posledice -rekao je britanski ambasador.

Kraford je naglasio da Vlada Srbije vodi ozbiljan program reformi, ima "mudar plan" za njegovu realizaciju", ali je i "svesna problema" koje prate zemlje u tranziciji.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
  1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu