www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Krivične prijave protiv Markićevića i Jankovića
20. septembar 2001.

Sa današnje konferencije za novinare
Sa današnje konferencije za novinare
Beograd, 20.septembar 2001.godine - Bruno Vekarić, sekretar Ministarstva pravde Republike Srbije, je u današnjem obraćanju novinarima rekao, da je ovo ministarstvo je 6.jula obrazovalo Komisiju za preispitivanje ispravnosti dodele stanova i stambenih kredita. "Analizirajući period od 1996. do 2001.godine ova Komisija utvrdila je sledeće nepravilnosti: Budžet Republike Srbije odobrio je u petogodišnjem periodu iznos od 9,5 miliona dinara, dok je za stanove utrošeno 240 miliona dinara, a time je drastično prekršen Zakon o budžetu", rekao je Vekarić.

Preko vladine stambene komisije podeljeno je u Ministarstvu pravde i u pravosuđu ukupno 287 stanova površine od 30 do 180 kvm. Preko Ministarstva pravde dodeljeno je 337 stambenih kredita, a utvrđeno je da je 11 lica dobilo više od jednog stana, da je 9 lica dobilo i stanove i kredite, i da je 32 lica dobilo više kredita, kazao je Vekarić.

Tim povodom ministar pravde Vladan Batić, je rekao da su podnete krivične prijave protiv bivših ministara Vlade Republike Srbije, Dragoljuba Jankovića i Aranđela Markićevića.

"U okviru sveobuhvatnih reformi koje Vlada Republike Srbije preduzima u cilju demokratizacije društva, ekonomskog razvoja i izgradnje pravne države, posebni napori usmereni su na stvaranje savremene državne uprave, osposobljene za zakonito, kvalitetno i efikasno ostvarivanje njenih funkcija", rekao je novinarima, Ivica Erždenci, pomoćnik republičkog ministra pravde.

Podržavajući takvo opredeljenje Vlade, UN su, preko UNDP pripremile Program za podizanje kapaciteta institucionalnih reformi u Republici Srbiji kojim su pored Ministarstva pravde i lokalne samouprave obuhvaćeni Ministarstvo za ekonomske veze sa inostranstvom, Ministarstvo za socijalna pitanja i Savet za državnu upravu. Realizacija programa započeta je 1.aprila ove godine, a prva faza biće završena u roku od godinu dana.

Potprogramom 4 koji se odnosi na Ministarstvo pravde i lokalne samouprave, predviđeno je da se redefinišu ciljevi, funkcije i zadaci Ministarstva, sprovede plan reorganizacije uz povećanje operativne efikasnosti i obezbedi primena evropskih pravnih standard na pravnu nauku i praksu u Srbiji, istakao je Erždenci.

On se osvrnuo i na Nacrt zakona o ombudsmanu koji će biti dat na javnu raspravu. Mi smo preuzeli obaveze prilikom učešća u Paktu za stabilnost jugoistočne Evrope i o usklađivanju pravne regulative, rekao je pomoćnik ministra. "Ombudsmana će birati Skupština Srbije i on će kontrolisati primenu zakona i drugih propisa u organima uprave. Njemu će biti dostupni svi podaci kojima raspolažu organi uprave, imaće pravo da pokreće disciplinske, prekršajne i krivične postupke, kao i da izvrši kontrolu zatvora, i drugih pritvorskih prostorija i ustanova gde se nalaze lica lišena slobode."
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu