www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Korupcija u privredi znatno smanjena
20. septembar 2001.

Ministar finansija Srbije Božidar Đelić
Ministar finansija Srbije Božidar Đelić
Beograd, 20. septembra 2001. (Beta) - Ministar finansija Srbije Božidar Đelić ocenio je danas je najveći napredak u sprečavanju korupcije u Srbiji učinjen u oblasti privrede, dok je najmanje učinjeno na lokalnom nivou u javnim službama.

Predstavljajući po prvi put strategiju vlade za borbu protiv korupcije na skupu u Sava Centru "Korupcija u Srbiji", Đelić je istakao da će tokom jeseni biti usvojen paket antikorupcijskih zakona.

On je naveo da su spremni nacrti zakona o javnim nabavkama, poreskoj administraciji, budžetskom postupku i trezoru, zatim sledi usvajanje zakona o duvanu, igrama na sreću i zakon o vrhunskom računovodstvenom sudu.

Đelić je najavio da će sutra u Parizu razgovarati sa predstavnicima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj o pristupanju Srbije međunarodnim programima za borbu protiv korupcije.

Prema njegovim rečima, biće formiran nezavisni savet sa uglednim javnim ličnostima predstavnicima medija i civilnog društva i posebna komisija vlade za sprečavanje korupcije.

Ta komisija, kako je naveo, analiziraće se zakone i posebno podžakonske akte na svim nivoima kako bi što je moguće više ukinula privilegije i diskreciono odlučivanje.

U borbi protiv korupcije vlada Srbije će jačati institucionalni okvir, biće sprovedene reforme u državnoj upravi, privredi, pojačaće učešće građanskog društva i afirmisaće povoljno političko okruženje, istakao je Đelić.

Govoreći o političkom okruženju, ministar je ocenio da je potrebno regulisati javno finansiranje političkih partija u Srbije, kako bi bila povećena transparentnost izvora sredstava i uticaja na njihov rad.

On je upozorio da u procesu decentralizacije državne uprave, kontrola mora ostati centralizovana, inače bi značajno porastao stepen korupcije na lokalnim nivoima.

Đelić je takođe istakao da će u svim službama biti pojačane interne kontrole i kontrole onih koji kontrolišu pojedine poslove, što sada ne postoji ni u upravi javnih prihoda.

Komentarišcuhi podatke ankete sprovedene početkom godine, gde je 60 odsto ispitanika ocenilo da je nova vlada manje podložna korupciji, Đelić je rekao da bi verovatno sada taj procenat bio nešto manji, ali samo zato što se sada slobodno i mnogo više govori o pojavi korupcije.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu