www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Institucionalizacija odnosa SRJ i UNMIK-a
19. septembar 2001.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Nebojša Čović
Potpredsednik Vlade Republike Srbije Nebojša Čović
Beograd, 19. septembra 2001.godine - Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović izjavio je danas da je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija zatražio institucionalizaciju odnosa Jugoslavije i UNMIK-a, čime bi se sprečila majorizacija kosovskih Srba i proglašavanje nezavisnosti te pokrajine.

Čović je, na konferenciji za štampu po povratku iz Njujorka, rekao i da Ustavni okvir privremene samouprave Kosova predstavlja solidnu osnovu za zaštitu kosovskih manjinskih zajednica od majorizacije, naglašavajući da je rešavanje kosovske krize "težak i opasan problem".

"Ako ne budemo prisutni, možete pretpostaviti šta će se desiti sa Kosovom", rekao je predsednik jugoslovenskog koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, ne želeći, međutim, da prejudicira odluku o izlasku Srba na opšte kosovske izbore zakazane za 17. novembar.

Potpredsednik Vlade Srbije je istakao da je na zasedanju Saveta bezbednosti UN odato puno priznanje Srbiji i SRJ na rešavanju problema na jugu Srbije, kao i na svemu što čine na stabilizaciji prilika na Kosovu i Metohiji. Čović je, međutim, izrazio nezadovoljstvo procesom povratka prognanih Srba na Kosovo, naglašavajući ulogu vlasti u Beogradu u tom procesu. Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica je prethodno u BiH blagonaklono prihvatala učešće hrvatskih vlasti u proces povratka Hrvata, kao i nekih muslimanskih zemalja koje su finansirale povratak prognanog muslimanskog stanovništva.

"Nema kompromisa kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava. Pravo na povratak je osnovno ljudsko pravo", kazao je Čović, dodajući da je pred Savetom bezbednosti UN ponudio konkretna tehnička rešenja uključivanja srpskog stanovništva u kosovsku policiju i Kosovski zaštitni korpus (KZK).

Komentarišući odluku UNMIK-a da se unutar KZK-a stvori posebna srpska jedinica, potpredsednik srpske vlade istakao je da je ta ideja "interesantna".

"Ako su se u KZK mogli uključiti pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, zar je onda problem u te jedinice uključiti pripadnike Vojske Jugoslavije i Ministrastva unutrašnjih poslova", rekao je Čović.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu