www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

"Mercedesova" vozila na lizing do kraja godine
19. septembar 2001.

Dr Zoran Đinđić i dr Klaus Mangola
Dr Zoran Đinđić i dr Klaus Mangola
Beograd, 19. septembar 2001. godine - Razgovarali smo o kooperaciji u sklapanju i pravljenju autobusa i postepenog uvođenja "mercedesovih" vozila u naš javni saobraćaj. To ćemo raditi zajednički sa "Ikarbusom". Pričali smo o fabrici metanola u Kikindi, koja je već predmet višemesečnih razgovora, kao i o interesu "Mercedesa" za preradu bakra u borskom rudniku i o određenim modalitetima investranja u taj rudnik - rekao je srpski premijer dr Zoran Đinđić posle sastanka sa predstavnikom rukovodstva "Mercedes Benca" dr Klausom Mangolom.

Prema premijerovim rečima, razgovori na nivou ministarstava na ove teme se već vode i to, naglasio je, "u skladu sa zakonima i procedurama ukoliko je reč o privatizaciji i zajedničkim ulaganjima ili nekom drugom vidu investiranja".

- Na moju ličnu inicijativu, razgovarali smo o ideji da u Beogradu ili na više mesta u Srbiji, napravimo školu za menadžment. Ideja je da pre svega naše stručnjake iz inžinjerske struke dovedemo na nivo znanja i tehnologija koje su u proteklih deset godina ostvarene u svetu, a mi smo iz toga bili isključeni - rekao je Đinđić, dodajući da će za nekoliko dana ukupno 15 naših stručnjaka otići na šestomesečnu obuku u "Mercedes".

Za sada nema privatizacije rudnika u Boru

Odgovarajući na pitanje novinara, premijer Srbije dr Zoran Đinđić je rekao da za sada nije predviđena privatizacija rudnika Bor, već zajedničko ulaganje i finansiranje.

- Treba izgraditi jednu livnicu, a potrebna nam je pomoć i oko kopanja i traženja novih ruda. Zato nam trebaju ulaganja. Ima nekoliko velikih poslova za koje mi tražimo partnere, a kako je Bor sastavljen od oko 20 preduzeća, neka od njih će biti privatizovana. Sam rudnik, za sada, sigurno ne, ali u nekom delu privatizacije možda ćemo doci do toga i da taj centrali deo Bora privatizujemo. Za sada, međutim, o tome nismo ni razgovarali - rekao je Đindić.

U realizaciji ideje o otvaranju škole za menadžmet, čime bi Srbija postala regionalni centar za ovu oblast, rekao je premijer Srbije, potrebna je podrška velikih svetskih kompanija.

- Ideja je da one svoje eksperte pošalju kod nas kao trenere i da naše stručnjake prihvatile kod sebe na šestomesečnu obuku, kako bi oni na licu mesta videli primenu nove tehnologije, menadžmenta i obučili se za upravljenje komplikovanim procesima u savremenom biznisu - objasnio je Đinđić, dodajući da se očekuje podrška velikih firmi, a od "Mercedesa" je već dobijena i podrška i obećanje za učešće u tom velikom projektu.

Dr Klaus Mangola je izjavio posle sastanka sa srpskom delegacijom da "odnosi sa Srbijom i regionom posle događaja u Njujorku moraju kratkoročno da se intenziviraju".

"Mercedes" će investirati u kikindsku fabriku metanola

- Sa ulaganjem "Mercedesa" u fabriku metanola u Kikindi očekujemo modernizaciju pogona i proizvođu po svetskim standardima. Za to nam treba strani strateški partner, koji će u perspektivi biti vlasnik te firme, a mi ćemo uvesti evropske standarde za zaštitu životne sredine, koji su inače veoma skupi, a mi sopstvenim sredstvima to ne možemo da ostvarimo - rekao je srpski premijer.

Dr Klaus Mangola je istim povodom izjavio da "svuda u svetu postoji velika potražnja za metanolom". To je, objasio je, jedan od osnovnih sirovina za proizvodnju plastičnih masa, a kako "Mercedes" pravi automobile, to je i njima potrebno. Mangola je zaključio da će se razgovari o finansijskim ulaganjima nastaviti.

- Za par nedelja ponovo ćemo doći sa jednom velikom delegacijom, kako bi smo potkrepili naše interese za saradnju sa Srbijom. Naša kuća će se sigurno intenzivnije pozabaviti vašom zemljom i više ćemo se angažovati na projektu za autobuse, proizvodnju metanola u Kikidi, preradi bakra u Boru, a krajem godine počećemo sa lizingom i kreditiranjem naših vozila u Jugoslaviji - rekao je Mangola, dodajući da će saradnja biti intenzivnija i u obrazovanju srpskih mladih stručnjaka.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu