www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

U regionu je potrebna kompromisna politika
18. septembar 2001.

Razgovor Đinđić-Copel
Razgovor Đinđić-Copel
Beograd, 18. septembar 2001.- Premijer Srbije Zoran Đinđić istakao je, posle sastanka sa državnim ministrom u ministarstvu inostranih poslova Nemačke Kristofom Copelom, neophodnost globale osude svih vidova terorizma i političkog ekstremizma, i zauzeo se za politički dijalog o svim otvorenim pitanjima na Balkanu.

Đinđić je nakon sastanka sa Copelom u Vladi Srbije novinarima kazao da je razgovarano o situaciji u regionu u svetlu terorističkih napada u SAD i kako da se ubuduće izbegnu slični fenomeni, pri čemu je kao ugrožena područja naveo Kosovo, Makedoniju i jug Srbije.

Nemački diplomata rekao je da je u regionu neophodan miran suživot i da vlada u Berlinu stoga podržava napore potpredsednika Vlade Srbije Nebojše Čovića na jugu Srbije i na Kosovu.

On je ocenio da izbori na Kosovu "imaju samo onda smisla, ako svi koji na njima učestvuju mogu biti trajno sigurni da im ne preti fizička opasnost, fizičko ugrožavanje".

-To znači da mi podržavamo napore potpredsednika Čovića da se u tom smislu pronađe rešenje za Kosovo - rekao je Copel.

Đinđić je kazao da će nemački zvaničnik posle posete Beogradu, i vlastima u Skoplju i Tirani preneti poruku da će se "brzina integracije u Evropu i demokratski svet meriti odlučnošću u borbi protiv terorizma".

- Mi smo veoma zadovoljni tom porukom, jer je to naša pozicija i smatramo da je potreban globalni odgovor na globalni terorizam. Taj globalni odgovor mora da bude osuda i suzbijanje terorizma u svim vidovima, i u vidovima političkog terorizma - rekao je Đinđić.

On je pojasnio da pod političkim terorizmom podrazumeva svako "propagiranje nasilja" u cilju "promene granica ili političke situacije" i ocenio da "fizički terorizam, podmetanje bombi, ima svoje uzroke u političkom ekstremizmu".

Podvukavši da je naročito u "osetljivom" regionu Balkana potrebna politika kompromisa, Đinđić je rekao da je Vlada Srbije "spremna da razgovara o svim otvorenim problemima sa svim liderima u regionu, uključujući i albanske lidere na Kosovu i albansku vladu", i sve one koji su privrženi evropskim integracionim procesima.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu