www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Otkupnu cenu suncokreta odredila je Vlada SRJ, a ne Srbije
18. septembar 2001.

Ministar Slobodan Milosavljević
Ministar Slobodan Milosavljević
Beograd, 18. septembar 2001. godine - Proizvođači suncokreta svoje nezadovoljstvo treba da izraze zbog odluke Savezne Vlade jer je ona odredila zaštitnu otkupnu cenu suncokrta, tako da je ona uzrok njihovog nezadovoljstva, a ne Vlada Srbije, koja sa ovim nema nikakve veze. Mi smo na nekoliko sastanaka koje smo organizovali hteli da kao posrednici u pregovorima, pomognemo priozvođačima i prerađivačima suncokreta da iznađu najbolje rešenje, iako to nije u našoj nadležnosti - izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar za trgovinu, turizam i usluge Slobodan Milosavljević.

On je dodao da učesnici poslednjeg sastanka nisu odavali nezadovoljstvo postignutim dogovorima, tako da je Vlada Srbije smatrala da do blokade puteva neće doći.

- Razgovarajući sa predstavanicima proizvođača i prerađivača suncokreta 11. septembra predložili smo dva modela otkupa suncokreta. Prvi je da ta cena iznosi 12 dinara po kilogramu i da se isplata obavi odmah ili najkasnije u roku od 60 dana. Drugi model je da kilogram suncokreta košta 14 dana, a da rok isplate bude do aprila 2002. godine. Tom sastanku prisustvovali su i predstavnici poslovnih banaka kojima smo predložili da prerađivačima ponude kredit. Niko posle sastanka nije odavao nezadovljstvo - rekao je Milosavljević.

On je ponovio da Vlada Srbije ne snosi odgovrnost za ovo što se dešava, jer ona nije ižašla sa otkupnom cenom sucokreta, niti ima nadležnosti da naredi koliko će ona iznositi. On je objasnio da je zaštitnu otkupnu cenu suncokreta od 15,75 dinara odredila Savezna Vlada.

- Ukoliko bi otkupna cena suncokreta bila 12 dinara, litar jestivog ulja bi koštao 60 do 65 dinara, a sa cenom od 15,75 dinara po kilogramu suncokreta, cena ulja bi iznosila 90 do 95 dinara, sto je apsolutno neprihvatljivo za kupce - rekao je Milosavljević.

Kako je rekao, prema procenama Republičkog zavoda za statistiku ovogodišnji rod suncokreta će biti za 50 odsto veći nego prošle godine, tako da je to još jedan razlog da nezadovoljstva nema.

Na pitanje novinara, da li proizvođači suncokreta mogu da ga izvoze, Milosavljević je rekao da to slobodno mugu da urade, ukoliko im je ta varijanta povoljnija. On je dodao da su otkupne cene sucnokreta u okruženju niže ili su iste kao domaće.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu