www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Đinđić razgovarao sa zvaničnikom Stejt departmenta
18. septembar 2001.

Premijer Srbije Zoran Đinđić u razgovoru sa Dženet Bogue
Premijer Srbije Zoran Đinđić u razgovoru sa Dženet Bogue
Beograd, 18. septembra 2001 - Premijer Srbije Zoran Đinđić izjavio je danas posle razgovora sa zamenikom pomoćnika američkog džavnog sekretara Dženet Bogue da je dobio obećanje da će podrška ekonomskim reformama u Srbiji ostati stabilna bez obzira na promenjenu situaciju u svetu posle terorističkih napada u SAD.

-Ostalo je na tome da nastavimo dosadašnju saradnju, kojom smo mi kao Vlada Srbije veoma zadovoljni. Da se sve ono što je dogovoreno na donatorskoj konferenciji i u drugim aranžmanima odvija svojim tempom - rekao je Đinđić posle razgovora u Vladi Srbije u Beogradu, u kojem je učestvovao i američki ambasaor u SRJ Vilijam Montgomeri.

Đinđić je rekao da je sagovornicima u ime vlade i građana Srbije preneo najdublje saučešće povodom terorističkih udara u Njujorku i Vašingtonu i ponudio i "sve oblike saradnje" koji mogu doprineti da se otkriju počinioci tih napada i suzbije međunarodni terorizam.

- Razgovarali smo o situaciji na Kosovu, o predstojećim izborima, o potrebi da se za srpsko stanovništvo obezbedi veća zaštita i veće garancije, kao podrška našoj zajedničkoj želji da ono učestvuje na izborima, da kroz institucije koje tada budu legalne i legitimne osvaruje svoja prava - kazao je Đinđić, istakavši da je u prvom redu reč o pravu na sigurniji život i povratak na Kosovo.


Američki ambasaor u SRJ Vilijam Montgomeri,
zamenik pomoćnika američkog džavnog sekretara
Dženet Bogue i premijer Srbije Zoran Đinđić

Prema rečima srpskog premijera, u razgovoru je dotaknuto i pitanje albanskih zatvorenika u Srbiji i dogovoreno da se za svako takvo lice napravi "kratak pregled za šta je okrivljeno i koja mu se dela stavljaju na teret".

- Ja nemam konkretnu informaciju. Moje informacije govore da je velika većina tih lica, ako ne i sva, osuđena zbog krivičnih dela koja se odnose na kriminal ili terorizam, ali mi ćemo kao Vlada Srbije još jednom da analiziramo sve te slučajeve i predočimo ih javnosti i zainteresovanima u inostranstvu - kazao je Đinđić.

Zahvalivši na izrazima saučešća i obećanoj pomoći u suzbijanju terorizma, Dženet Boug, koja je u Stejt departmentu zadužena za evropska pitanja, podvukla je da Vašington i posle prošlonedeljnih događaja ostaje zainteresovan za razvoj situacije u Srbiji i regionu.

- Jedna od poruka koje donosim iz Vašingtona je da smo i dalje veoma zainteresovani i angažovani ovde u Beogradu i regionu. Ostajemo privrženi nastavku saradnje i podršci političkim i ekonomskim reformama - rekla je Dženet Boug.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu