www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Suzbijanje šverca cigareta daje rezultate
18. septembar 2001.



Beograd, 18.septembar 2001.godine - Pripadnici kriminalističke policije MUP-a Republike Srbije, zajedno sa finansijskom policijom, tržišnom inspekcijom i Saveznom upravom carina, u proteklih 8 meseci ove godine, u više od 5 hiljada zaplena oduzeli 517.594 boksa raznih vrsta cigareta od ukupno 4.164 lica koji su otkriveni kao izvršioci krivičnih dela, rekao je na redovnoj konferenciji za novinare u MUP-u Srbije, Radovan Knežević, načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Republike Srbije.

Prema njegovim rečima podneto je ukupno 532 krivične prijave protiv 646 lica, od kojih je 188 lišeno slobode s obzirom da je za njih utvrđeno da su bili deo ili organizatori krijumčarskih kanala cigareta na području Republike Srbije. "Istovremeno je prisutan trend značajnog rasta naplaćenih poreskih dažbina - akciza na cigarete u legalnom prometu, pa je tako 1997.godine ukupno naplaćeno akcize na legalan promet cigareta 101, 490 miliona dinara, a za samo sedam meseci ove godine po istom osnovu naplaćeno je 1, 169.653 milijardi dinara", kazao je Knežević.

Sinhronizovanom akcijom pripadnika kriminalističke policije u Beogradu, Paraćinu i Pirotu, lišeno je slobode nekoliko lica, koji su i kao vlasnici preduzeća, i kao deo organizovane grupe u dužem vremenskom periodu izbegavali plaćanje poreskih dažbina na raznu robu široke potrošnje. Kako je rekao, Jadranko Petrović, zamenik načelnika Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, ova lica su nabavljala i prodavala robu za gotov novac, istovremeno prikazujući na osnovu lažne dokumentacije da roba ne podleže plaćanju poreskih obaveza.

"Treba napomenuti da su neka od preduzeća koja su učestvovala u ovom lancu iz kategorije tzv. 'fantomskih preduzeća'. Ovakva preduzeća otvaraju se na falsifikovana i kradena lična dokumenta sa dvostrukim ciljem - da se preko njih izbegne plaćanje poreskih obaveza i da se istovremeno osujeti ulazak u trag stvarnim akterima takvog poslovanja od strane kontrolnih organa", istakao je Petrović.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu