www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Veronauka i građansko vaspitanje startuju 1. oktobra
18. septembar 2001.



Beograd, 18. septembar 2001. godine - Vlada Republike Srbije uskoro će doneti uradbu po kojoj će studenti Prištinskog univerziteta moći da odluče na kom univerzitetu žele da studiraju. Uskoro će biti stvoreni uslovi za povaratak studenata na Kosovo, njihovu sigurnost garantovaće UNMIK, ali će studentima ovom uredbom biti omogućeno da izaberu bilo koji drugi univerzitet u Srbiji - rekao je na danasnjoj konferenciji za novinare ministar za prosvetu i sport Gašo Knežević.

Pomoćnik ministra za visoko i više obrazovanje Srbijanka Turlajić rekla je da ovim potezom Ministarstvo prosvete i sporta ne želi da ugasi Univerzitet u Prištini, već prema studentima ispravlja nepravdu i omogućava im da biraju gde žele da studiraju. Prema dobijenim informacijama, postoji zainteresovanost za povratak na Kosovo, u čemu su, kako je rekla, dosta doprineli i razgovori između Nebojše Čovića i Hansa Hekerupa.

- Naša želja je da se univerzitet vrati u Prištinu, ali kako je to nemoguće, on će biti premešten u Kosovsku Mitrovicu. Imali smo puno problema oko pronalaženja novog rukovodstva ovog univerziteta, ali sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo našli novog rektora, prof. dr Gojka Savića - rekla je Turlajić.

Ministar Knežević je rekao da je Nacrt zakona o univerzitetu gotov, da je već bio na vladinom zakonodavnom telu i da će se uskoro, pošto je prerađen, naći u skupštinskoj proceduri.

- Veronauka i građansko vaspitanje startuju 1. oktobra. Kasnimo mesec dana, ali je priprema dva nova predmeta bila veliki posao. U toku ove nedelje učenicima će biti podeljene brošure u kome su predstavljena ova dva predmeta, posle čega roditelji imaju sedam dana da odluče da li će njihovo dete da pohađa veronauku, alternativni predmet, oba ili nijedan - rekao je Knežević, dodajući da će krajem ove nedelje biti organizovani seminari za veroučitelje.

Kolegijum Vlade Srbije ne donosi odluke

Odgovarajući na pitanje novinara čemu služi i sta radi kolegijum Vlade, ministar za prosvetu i sport Gašo Knežević je rekao da kolegijum Vlade, čiji je on član, "nikada nije doneo odluku, niti glasao o nekom pitanju". To je, rekao je Knežević, "apsolutno debatni klub na kojem članovi izlažu ideje i postojeće probleme".

Kolegijum Vlade Srbije ima 11 članova, a kako je objasnio Knežević, čine ga predsednici, odnosno potpredsednici stranaka koji su istovremeno i članovi vlade.

Pema njegovim rečima, planovi i programi za ova dva predmeta su gotovi i pripremaju se za objavljinje u Prosvetom pregledu, sto će biti urađeno do 25. septembra. Udžbenici za veronauku i građansko vaspitanje, dodao je Knežević, već imaju pozitivne recenzije.

Ministar prosvete i sporta je rekao da će učenici, roditelji i nastavnici u nekoliko navrata biti anketirani, kako bi bila poznata njihova reakcija na uvođenje novih predmeta.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu