www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Savet bezbednosti podržao politiku SRJ prema Kosovu
18. septembar 2001.



Njujork, 18. septembra 2001. (Beta) - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i generalni sekretar UN Kofi Anan dali su punu podršku programu jugoslovenske vlade za resavanje krize na Kosovu.

Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović, koji je predvodio jugoslovensku delegaciju, sastao se sa generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom a potom je govorio je na sednici Saveta bezbednosti koja je održana kasno sinoć po jugoslovenskom vremenu.

Sednici je prisustvovao i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN na Kosovu, šef UNMIK-a Hans Hekerup, a zbog situacije u Njujorku nakon teroristickcih napada, sednica Saveta bezbednosti UN održana je pod strogim merama bezbednosti i bila je zatvorena za javnost.

U izjavi za medije nakon sednice koja je trajala više od tri časa, predsedavajući Saveta, francuski ambasador Žan David Levit ocenio je da će predstojeći izbori na Kosovu u SRJ, zakazani za 17. novembar, biti važan korak u implementaciji mandata UNMIK-a, te da će oni pojačati demokratske procese u pokrajini.

Članice Saveta bezbednosti pozdravile su podršku koju je Beograd ponudio za registrovanje predstavnika srpske manjine na Kosovu, te ukazale na važnost učestvovanja svih etnickih zajednica na izborima.

Povratak izbeglica i raseljenih lica i njihovo učešće na izborima trebalo bi ohrabriti, pa bi svi zainteresovani trebalo da preduzmu sve potrebne mere u tom pravcu. U izjavi predsedavajućeg Saveta bezbednosti se posebno ističe da učešće kosovskih Srba na izborima treba da omogući najšire predstavljanje njihovih stavova u političkom životu pokrajine.

Savet bezbednosti takođe uzima u obzir potrebu unapređenja bezbednosti i primene prava na Kosovu, dodao je francuski ambasador.

U tom smislu, članovi Saveta su pozdravili uvođenje zakonskih akata protiv suzbijanja organizovanog kriminala, ilegalnog posedovanja oružja kao i terorizma, te pojačane napore Kfora da striktno kontrolise granicu.

Savet bezbednosti je ponovio poziv svim lokalnim liderima na Kosovu da se odreknu nasilja, osude ekstremizam, promovišu stabilnost i bezbednost, te međuetnicko pomirenje, kao i da u potpunosti podrže i sprovode Rezoluciju 1244.

U obraćanju novinarima nakon sednice, šef jugoslovenske delegacije, potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović ocenio je da je sastanak bio konstruktivan i naveo da je sednica bila prilika da on i šef UNMIK-a Hans Hekerup iznesu svoje poglede na situaciju na Kosovu i Metohiji.

Čović je izrazio zadovoljstvo sto je jugoslovenska delegacija dobila podrsku za saradnju sa UN pri rešavanju problema na Kosovu i Metohiji.

Najviše je bilo reči o tome kako da se ubrza povratak kosovskih Srba na Kosovo i Metohiju, te kako osigurati veći stepen slobode kretanja, bezbednosti i resavanja problema nestalih lica.

Čović je naveo i da je na sednici razmatrano kako obezbediti nepristrasno pravosuđe na Kosovu, razmatrala se i situacija u Kosovskoj Mitrovici, a stanje u tom gradu ocenjeno je kao posledica niza nerešenih problema u pokrajini.

Šef jugoslovenske delegacije je podvukao da je neophodno nastaviti sa ovakvim pristupom problemu i da se na sednicama Saveta bezbednosti čuju svi dobronamerni ljudi kako bi se doslo do konačnog rešenja za Kosovo i Metohiju u cilju stabilizovanja celog regiona.

Pre sednice Saveta bezbednosti, delegaciju jugoslovenske vlade primio je i generalni sekretar UN Kofi Anan koji je dao podršku politici SRJ u rešavanju problema na Kosovu u saradnji sa međunarodnom zajednicom.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu