www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Vlada traži partnere sa tehnologijom i robnom markom
17. septembar 2001.



Beograd, 17. septembar 2001. godine (Beta) - Srpski premijer dr Zoran Đinđić izjavio je danas da će Vlada Srbije nastojati da u procesu privatizacije privuče inostrane kompanije koje imaju tehnologiju i robnu marku.

- Cilj Vlade Srbije u procesu privatizacije nije da prikupi što više novca, posebno ne nepoznatog porekla, već da dođu kompanije koje imaju marku, tehnologiju, tradiciju, istraživačke centre - rekao je Đinđić obraćajući se učesnicima skupa "Prvi okrugli sto sa Vladom Srbije".

Na dvodnevnom skupu, koji je danas počeo u beogradskom hotelu "Hajat", u organizaciji londonskog časopisa "Ekonomist", učestvuje više od 150 predstavnika inostranih kompanija i 80 domaćih firmi.

- Podržaćemo sve investicije koje donose nove tehnologije, a nudimo zakonsku regulativu i visokokvalifikovanu radnu snagu - kazao je Đinđić, najavljujući osnivanje i posebnog fonda za edukaciju radne snage.

Prioritet Republičke vlade, kako je naveo, jeste da što je moguće više umanji neekonomski rizik poslovanja kako bi inostrani partneri mogli da razmišljaju samo o ekonomskim parametrima za ulaganje u Srbiju.

On je najavio usvajanje zakona o garanciji stranih ulaganja u naredna dva meseca i pripremu zakona o međunarodnoj arbitraži, ističući da je u Skupštini Srbije upravo u toku imenovanje novih funkcionera u pravosudnom sistemu.

Najbolji način za sprečavanje korupcije u drzavnim organima je, prema rečima Đinđića, povećan stepen kontrole, kroz nezavisno sudstvo, medije i delovanje nevladinih i drugih organizacija.

On je istakao da strani investitori neće morati da pregovaraju pojedinačno sa radnicima, pošto će u tom procesu posredovati novoformirani centralni ekonomsko-socijalni savet u kojem su predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca Srbije.

Odgovarajući na pitanje učesnika skupa o meri intervencije politike u ekonomiju, premijer je istakao da je Vlada Srbije liberalna i da ne postoji veza između politike i privrede u Srbiji, ali da Vlada nastoji da podrži pokretanje privrednih aktivnosti.

Dvodnevni skup investitora zatvoren je za javnost, a izuzetak je učinjen tokom obraćanja premijera Zoran Đinđića i potpredsednika jugoslovenske vlade Miroljuba Labusa.

Među 150 inostranih učesnika nalazi se nemačka "Hipoferajns banka" (HVB), "Banka Austrije", konsultantska kuća "Ernest end Jang", "Majkrosoft Adrijatik", belgijski "Interbrau", francuski "Lafarž", "Linklaters", "ICN".


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu