www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Pitić: O novim izborima pričaju ekonomski diletanti
17. septembar 2001.



Novi Sad, 16. septembar 2001. godine (Beta) - Republički ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Pitić ocenio je da je svako ko priča o novim izborima u Srbiji "ekonomski diletant".

- Taj misli da je politički toliko bitan da zbog njega mora da se menja politička struktura, bez obzira na posledice. Nadam se, ipak, da će i takvi, a i narod, shvatiti da je ekonomija glavna stvar i da će narod podržati opciju razvoja, a ne političkih borbi - rekao je Pitić današnjem novosadskom "Dnevniku".

On je ocenio da alternativu reformama predstavlja ekonomska politika iz doba vladavine bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, "čija se suština svodi na socijalne subvencije do propasti sistema".

- Druge zemlje u tranziciji su u prve tri godine imale ozbiljan pad društvenog proizvoda i standarda stanovništva i u njima je oporavak počeo tek posle četiri, pet godina. Mi ćemo ove godine imati ozbiljan rast društvenog proizvoda i realnih plata, a što je još važnije, rast će se ubuduće nastaviti - naveo je Pitić.

Ističući da nije tačno da se da se posle 5. oktobra u Srbiji ništa nije promenilo, Pitić je rekao da "za razliku od prošle godine, danas ima robe, nema redova, biće struje, isplatiće se 12 penzija, a dečji dodaci stižu na vreme".

On je rekao da se očekuje da do kraja godine stigne polovina od sredstava obećanih na Donatorskoj konferenciji u Briselu i precizirao da je do sada stigla šestina tih sredstava, s tim da se ovih dana pojačava budžetska pomoć.

- U Srbiju će uskoro stići i prvi privatni i investicioni kapital međunarodnih finansijskih institucija, koji direktno zavisi od dubine političkih razmirica (kod nas). Postoji veliki interes za investicije, ali nije realno očekivati ozbiljniji talas, osim onoga što će biti realizovano programom briselske Donatorske konferencije", kazao je Pitić.

On je ocenio da će privatizacija biti "prvi test" spremnosti investiranja stranog kapitala u domaće firme.

- Zbog toga smo im prvo ponudili dobre i najatraktivnije firme, uz koje strani investitori mogu dobiti i neke druge pogodnosti, poput tržišta, radne snage i dobrih proizvoda - rekao je Pitić.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu