www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Vlada Srbije će štititi nacionalnu avio-kompaniju
17. septembar 2001.



Beograd, 16. septembra 2001. (Beta) - Ministar za saobraćaj i telekomunikacije Srbije Marija Rašeta-Vukosavljević izjavila je da Vlada neće dozvoliti da Jugoslovenski aerotransport propadne i da će ga štititi kao nacionalnu kompaniju dok ne stane na noge.

- Privatizacija ili prodaja JAT-a trentno ne dolazi u obzir, jer je zaduženost kompanije vaća od njene vrednosti. Prema procenama, vrednost JAT-a je oko 250 miliona dolara, a zaduženost oko 350 miliona - rekla je agenciji Beta Rašeta-Vukosavljavić, dodajući da nacionalna avio-kompanija prvo treba da "stane na noge sa jednim dobrim programom iskorisćenjem njenog kapaciteta".

Prema njenim rečima, novi generalni direktor, koji će biti izabran narednih dana, treba da podnese plan rada i program rekonstrukcije JAT-a, da stane iza tog programa, da garantuje za njegovo sprovođenje i snosi odgovornost, zajedno sa ekipom koju bude izabrao. Ona je podsetila da se na konkurs za generalnog direktora javilo 20-tak kandikada i da komisija sada pregleda njihove programe.

Rašeta-Vukosavljević je dodala da je potrebno izvršiti potpunu reorganizaciju nacionalne aviokompanije, čije je rukovodstvo i dalje sastavljeno od ljudi koji su bili na čelnim mestima i u starom režimu.

Povodom najava da će biti napravljena revizija ugovora sa Erbasom" o kupovini osam aviona, ministarka je istakla da će o eventualnoj kupovini novih aviona Vlada Srbije odlučiti pošto joj rukovodstvo JAT-a dostavi koje su "stvarne potrebe" te kompanije.

- Više od četiri meseca JAT nije u stanju da da tačnu specifikaciju koji im avioni trebaju - rekla je Rašeta-Vukosavljević.

Na pitanje šta misli o čestim sindikalnim izlivima nezadovoljstva u JAT-u, Raseta-Vukosavljević je rekla da su mnogi razlozi sindikata za nezadovoljsvo banalni i kao primer navela peticiju stjuardesa koje su se bunile "što ih klasifikuju prema gabaritima".

- U jednom trenutku došli smo u situaciju da nemamo stjuardese koje mogu da se provuku između sedišta, a kad je direktor koji je zadužen za stjuardese i osoblje uzeo da ih meri, one su pisale peticiju - rekla je ministarka i dodala da postoji problem i kad strjuardesama treba da se objasni da posle 50 godina života ne može da leti.

Ministarka saobraćaja je istakla da je, osim pilota, sve službe u JAT-u zaslužuju reviziju.

Ona je istakla da je republičko ministarstvo predlog novog zakona o aviosaobraćsaju dosatvilo Saveznom ministarstvu saobraćaja i telekomunikacija, koje treba da pokrene incijativu za njegovo usvajanje.

- Može se desiti da, kao i sa novim zakonom o telekomunikacijama, napravimo savezni koji će se ticati isključivo slobodnog prostora i leta, a da sve ostalo što se tiče letenja nalazi na republičkom nivou - rekla je Rašeta-Vukosavljević.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
  1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu