www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Jugoslovenski odbojkaši prvaci Evrope
17. septembar 2001.



U sportskom smislu, ovo je bilo leto našeg zadovoljstva. Prvo su nas krajem juna meseca zlatnom medaljom na Evropskom prvenstvu u Budimpešti obradovali vaterpolisti koje smo dugo smatrali ekipom rođenih gubitnika, jer, uprkos nespornim individualnim kvalitetima, kao reprezentacija dugo nisu postizali zapaženije uspehe na velikim takmičenjima.

Onda su nas pre nedelju dana iznenadili košarkaši osvajanjem medalje istog sjaja na Evropskom prvenstvu u Turskoj. Kažemo, iznenadili, jer je selektor Pešić na put poveo podmlađenu ekipu sa nekoliko debitanata, pa je bilo normalno za očekivati da će se smena generacija odraziti i na rezultat.

A tek što smo izašli iz euforičnog raspoloženja zbog odličnih igara i osme evropske titule naših košarkaša, odbojkaši su poput rutinera osvojili ono što im je posle zlatne olimpijske medalje svakako pripadalo - postali su šampioni Starog kontinenta.

Tri titule u sportovima kojima se u Evropi bave milioni, u sportovima koji privlače veliku medijsku pažnju i oko kojih se vrti veliki novac, tri titule za zemlju od 10-11 miliona stanovnika. Biti tri puta šampion Evrope u jednoj godini, makar se radilo i o manje atraktivnim sportovima, predstavlja podvig jedne nacije koji se teško može naći u istoriji sporta.

Kada se ovim uspesima pridoda i svetska bronza jugoslovenskih rukometaša, bez sumnje je ovo bila najuspešnija godina jugoslovenskog sporta. Težak zadatak imaće članovi raznoraznih žirija koji će krajem godine birati najbolje ekipe i sportiste Jugoslavije, ali će to, ipak, biti slatke muke.

Pročitajte i ...

SEĆANJA


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu