www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Prištinski univerzitet se vraća na Kosovo
17. septembar 2001.



Kosovska Mitrovica, 16. septembra- Pomoćnik ministra prosvete i sporta Srbije Srbijanka Turajlić saopštila je danas da je postignuta saglasnost sa predstavnicima UNMIK-a da se Prištinski univerzitet vrati na Kosovo.

"Šef UNMIK-ovog odeljenja za obrazovanje MiIhael Daksner rekao nam je da UNMIK garantuje bezbednost za rad fakulteta i studenata u Leposaviću, severnoj Mitrovici, Zvečanu i Gračanici. Ostalo je pitanje Zubinog Potoka i tu nećemo žuriti sa preseljenjem fakulteta, dok nam se ne garantuje bezbednost", rekla je Srbijanka Turajlić posle četvoročasovnog razgovora sa Daksnerom.

Na konferenciji za štampu, održanoj u novoj zgradi Rektorata, Srbijanka Turajlić i rektor Prištinskog univerziteta Gojko Savić saopštili su da od danas Rektorat i zvanično prelazi u Kosovsku Mitrovicu, a da će sedište svih fakulteta Prištinskog univerziteta biti na Kosovu.

Prema rečima Srbijanke Turajlić, u razgovoru sa Daksnerom učestvovali su i predstavnici Saveta Evrope i pomoćnik generalnog sekretara Asocijacije evropskih univerziteta, koji su podržali Prištinski univerzitet kao deo evropskog sistema obrazovanja, a univerzitet je pokazao spremnost da reformiše programe i obrazovanje u skladu sa evropskim tendencijama.

"U razgovorima sa Hansom Hekerupom potpredsednik vlade Srbije i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović je istakao da savezna država prihvata Rezoluciju 1244, ustavni okvir i UNMIK-ovu vlast na Kosovu, ali i da je UNMIK obavezan da stvori uslove za visoko obrazovanje", naglasila je Srbijanka Turajlić.

U skladu s tim, ona je prenela obećanje Daksnera da će UNMIK obnoviti objekte za nastavu na srpskim fakultetima i pomoći u opremanju laboratorija i obezbeđivanju drugih nastavnih sredstava.

Rektor Prištinskog univerziteta istakao je da su završene sve pripreme za početak rada Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, Filološkog fakulteta u Zvečanu i Fakulteta umetnosti u Zubinom Potoku.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu