www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Jugoslovenski program rešenja problema Kosmeta pred Savetom bezbednosti UN
17. septembar 2001.



Beograd, 16. septembra (Tanjug)- Jugoslovenska delegacija, koju predvodi predsednik Koordinacionog centra za Kosmet Nebojša Čović, učestvovaće sutra u radu Saveta bezbednosti UN u Njujorku, gde će predstaviti Program za rešavanje problema Kosova i Metohije.

Reč je o veoma iscrpnoj analizi situacije na Kosmetu, na osnovu koje Jugoslavija preduzima novu incijativu u UN da bi se, ne samo poboljšala ta situacija, već i da se sveobuhvatno rešavaju problemi u južnoj srpskoj pokrajini.

Program sadrži četiri poglavlja. Polazi se od problema i posledica, zatim se daju polazni stavovi u kojima se objašnjava neophodnost da se otpočne rešavanje problema, identifikuju se ciljevi i principi rešavanja tog problema, i na kraju su dati osnovni zadaci u tom procesu.

Što se problema i posledica tiče, u Programu se ističe da i pored svih do sada preduzetih mera od strane međunarodne zajednice, Jugoslavije i Srbije, kriza na Kosmetu i dalje traje. Nije uspostavljeno potpuno bezbedno okruženje za sve građane, bivša OVK i ostale naoružane albanske grupe i dalje imaju vojnu ulogu, nije zaustavljeno iseljavanje Srba, nije obezbeđen siguran i bezbedan povratak interno raseljenih Srba. Vojsci Jugoslavije i policiji Srbije još nije dozvoljeno da se u određenom broju vrate na Kosmet, kao što nije dozvoljeno adekvatno učešće Jugoslavije i Srbije u implementaciji Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Imajući u vidu upravo te, nesporne činjenice i polazeći od svog nacionalnog i državnog interesa, od međunarodne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu, zvanični Beograd je i sačinio Program za rešavanje problema na Kosmetu, na osnovu koga bi trebalo da se utvrde ciljevi, principi i zadaci u daljoj implementaciji Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Jugoslavija zbog toga predlaže da, u utvrđivanju polaznih osnova za planiranje i rešavanje problema Kosmeta, posebno treba imati u vidu da problemi albanskog separatizma predstavljaju dugoročan faktor nestabilnosti, ne samo Jugoslavije, već i čitavog regiona, da sadašnji problemi predstavljaju "prigušeni kontinuitet" krize nastale na ideji "Velike Albanije" i da su nove demokratske vlasti u SRJ i Srbiji u potpunosti opredeljene i spremne da konstruktivno i delotvorno sarađuju sa međunarodnom zajednicom i svim nacionalnim zajednicama u rešavanju svih problema na Kosmetu.

Osnovni cilj u rešavanju problema na Kosmetu, prema Programu, jeste utvrđivanje strategije zajedničkog učešća međunarodne zajednice, Jugoslavije i Srbije, Albanaca i Srba u doslednoj primeni Rezolucije 1244, na putu povratka Kosmeta u sastav Republike Srbije i SRJ.

Najzad, polazeći od utvrđenih problema, stavova, ciljeva i principa, rešavanje problema na Kosmetu obuhvatiće, kako predlaže jugoslovenska strana, niz mera i aktivnosti, koje bi trebalo da se realizuju kroz tri faze:

-faza izgradnje hitnih mera poverenja, koja će trajati do kraja novembra 2.001. godine

-faza suštinskog uključenja strana u rešavanje problema, koja će trajati od decembra 2.001. do kraja marta 2.002. godine, i

-faza zajedničkog rada na rešavanju problema, koja će se realizovati posle marta 2.002. godine.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu