www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Hekerup potpisao Pravilnik o izvršnim organima Kosova
15. septembar 2001.

Šef UNMIK-a Hans Hekerup
Šef UNMIK-a Hans Hekerup
Priština, 15. septembra 2001. (Beta) - Šef UNMIK-a Hans Hekerup potpisao je Pravilnik o izvršnim strukturama privremene samouprave Kosova, koje će biti formirane nakon opštih izbora zakazanih za 17. novembar.

Hekerup je, istovremeno, od članova Privremenog administrativnog veća Kosova (PAVK) zatražio da taj nacrt odobre do kraja sedmice, saopštio je danas UNMIK.

Buduće izvršne strukture Kosova će biti formirane prema odredbama Ustavnog okvira za privremenu samoupravu Kosova, donetog 15. maja nakon dugotrajnih pregovora predstavnika međunarodne zajednice sa liderima lokalnih albanskih političkih partija.

Hekerup je nacrt rešenja o organizaciji budućih izvršnih organa predstavio članovima Privremenog administrativnog veća Kosova (PAVK), naglašavajući da će najteži zadatak predstavljati prestrukturisanje postojećih 20 odeljenja koja funkcionišu pri PAVK-u u devet ministarstava.

"Ovaj pravilnik će jasnije odrediti način funkcionisanja infrastrukture i izgled samaupravnih struktura, i podrobnije opisati i nadležnosti koje ostaju šefu UNMIK-a, a reguliše se i način funkcionisanja drugih organizacija koje će delovati u sklopu samoupravnih stuktura" izjavila je portparol UNMIK-a Suzan Manuel.

Kako se navodi u saopštenju UNMIK-a, očuvanje javnog reda i mira, međunarodni odnosi, postavljanje sudija i poreska politika će i nakon novembarskih izbora ostati u nadležnosti šefa UNMIK-a.

"Većina ostalih nadležnosti će biti prebačena u nadležnost buduće privremene samouprave, odnosno skupštine koja će biti formirana posle izbora", saopštio je UNMIK, naglašavajući da će buduću vladu Kosova činiti premijer i devet ministara.

Predviđeno je formiranje ministarstava finansija, trgovine, kulture i sporta, obrazovanja, nauke i tehnologije, rada i socijalnih pitanja, zaštite čovekove sredine i zdravlja, transporta i komunikacija, javnih službi i poljoprivrede.

Prema odredbama definisanim u Ustavnom okviru, najmanje jedan od devet ministara će biti Srbin, a još jedan će biti iz redova ostalih manjinskih naroda na Kosovu, saopštio je UNMIK.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu