www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Strategija reformi u Srbiji i SRJ
15. septembar 2001.

Predsednik SRJ Vojislav Koštunica i premijer Srbije Zoran Đinđić
Predsednik SRJ Vojislav Koštunica i premijer Srbije Zoran Đinđić
Beograd, 15.septembar 2001.godine - "Očekujem da ćemo do 2004.godine postati kandidati za učlanjenje u EU i imamo dve godine da te uslove ispunimo. Neki od tih uslova su teški - postizanje politicke stabilnosti, rešenje pitanja državnosti i ustavnog poretka. Da bismo do 2010.godine postali članovi EU, potrebna je strateška alternativa i harmonizacija naših odnosa", rekao je Zoran Đinđić, predsednik Vlade Republike Srbije, učestvujući u radu okruglog stola "Strategija reformi" u Sava centru, u organizaciji Centra za liberalno-demokratske studije i Svetske banke.

Premijer Đinđić je istakao da se kao država i društvo nalazimo u svojevrsnom Bermudskom trouglu. "Između očekivanja ljudi da promene budu brze i korenite, legitimne želje da se stabilizuju institucije i teškoće u promeni nasleđenih institucija. Ta tri elementa su deo naše realnosti", kazao je Đinđić.

Sa stanovišta Vlade, prema njegovim rečima, zatečeno je stanje koje se razlikuje u odnosu na druge države. "Zatekli smo izolaciju od međunarodnih finansijskih institucija I u poređenju sa drugim zemljama u tranziciji, jos ne koristimo svetska finansijska tržišta. Druga prepreka je kvazitržišni sistm privređivanja, a to je jako teško preseći. Radi se o žilavoj simbiozi između zdravog i bolesnog dela sistema i pitanje je - gde zaseći da se ne povredi zdravo tkivo", rekao je Đinđić, dodajući da je treća prepreka mehanicko uništenje sistema kao posledica bombardovanja, sankcija i izgubljenih tržišta za naše proizvode.


Učesnici okruglog stola "Strategija reformi"

"Ipak, ova Vlada ima mnogo bolje rezultate nego što to svima izgleda I bolja je od svih drugih istočnoevropskih vlada", ocenio je Đinđić, podvlačeći da su urađene tri vrlo bitne stvari - usvojena je nova koncepcija budžeta, poreskog sistema i otpočeo je proces privatizacije. "Prva novost je jedan jedinstveni račun koji omogućava kontrolu I svi prihodi su realni. Kao jedan od prioriteta u budžetu je bilo suzbijanje sive ekonomije. Tu smo postigli dva cilja - u oblasti šverca nafte uspeh je 90 odsto, sa švercom cigareta uspeh je između 60 I 65 odsto . Smanjili smo poresko opterećenje za privredu za 10 odsto, a realne plate su porasle za 11 odsto", rekao je srpski premijer.

Dva kapitalna problema, prema njegovim rečima, predstavlja remont elektroprivrede i otkup pšenice iz realnih izvora. "Ono što nam predstoji je i restrukturiranje javnih preduzeća, koja su siva zona vlasti i države", istakao je Đinđić, najavljujući da će sledeća godina biti godina velikih ulaganja u infrastrukturu.

Miroljub Labus, potpredsednik Savezne vlade, zadužen za odnose sa međunarodnim finansijskim institucijama, rekao je da "imamo laskave ocene iz inostranstva i oštru kritiku u zemlji."

"Uočavam da treba ubrzati ustavna rešenja jer mi ne možemo da čekamo šest meseci, da treba postići politički konsenzus o nastavku reformi, ubrzati zakonodavnu aktivnost I reformu sudstva. Posledice tih dogovora odraziće se na kredibilitet naše zemlje i na to koliko doprinosimo stabilnosti Balkana i na to da li ćemo nastaviti reforme", kazao je Labus, ističući da su se interesne grupe iz prethodnog režima konsolidovale i vrše uticaj na javno mnjenje. "Nailaze teži problemi i u roku od mesec dana nas čekaju teške odluke", ocenio je potpredsednik Savezne vlade.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
  1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu