www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

DOS nije odlučio o izlasku Srba na izbore na Kosovu
15. septembar 2001.



Beograd, 15. septembra 2001. (Beta) - Predsedništvo DOS-a nije donelo konačnu odluku o izlasku Srba na izbore na Kosovu, a vladajuća koalicija će insistirati na institucionalizaciji odnosa između SR Jugoslavije i Misije UN u pokrajini.

Kako je novinarima rekao ministar za rad i zapošljavanje Dragan Milovanović nakon sastanka Predsedništva DOS-a o situaciji na Kosovu, koji je u Beogradu završen u petak uveče nešto posle 23 časa, predstavnici koalicije su, takođe, usvojili i informaciju o stanju u pokrajini.

Milovanović je dodao da će Predsedništvo DOS-a u roku od tri dana ponovo razgovarati o Kosovu i Metohiji.

Šef državnog Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović izrazio je očekivanje da će DOS konačnu odluku o izlasku Srba na izbore u pokrajini doneti do sredine ili kraja oktobra.

DOS "vrlo brzo treba da donese određene odluke", kao što je verifikacija stranaka za izbore na Kosovu, "što opet ne znači da će se izaći na izbore", istakao je Čović.

On je ocenio da je međunarodna zajednica spremna da se "postavi konstruktivan pristup u smislu sporazuma i protokola vezanim za te odluke".

Čović je još naglasio da "Beograd i Jugoslavija ne mogu da budu isključeni iz procesa na Kosovu" i podsetio da je iz "Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN potpuno jasno da nema nezavisnog Kosova".

Upoređujući povratak 80 izbeglih Srba, od oko 250.000, na Kosovo i omogućavanje povratka za oko 750.000 Albanaca, Čović je istakao da "nema kompromisa sa ljudskim pravima" i da svima u pokrajini mora da se obezbedi normalan život.

Inicijator večerašnjeg sastanka, predsednik Srpskog pokreta Otpor sa Kosova Momčilo Trajković kazao je da će DOS nastaviti razgovore o Kosovu i da će pokušati da pronađe najbolji način kako bi se srpska zajednica uključila u političke procese u pokrajini.

Ocenjujući da međunarodna zajednica "nije ispunila uslove" za integraciju Srba na Kosovu, on je istakao da je stanje u pokrajini "pogoršano", kao i da je loša ekonomska, humanitarna i bezbednosna situacija.

Domaćin sledećeg sastanka DOS-a, prema Milovanoviću, biće lider Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu