www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Oporavak "Zastave" teče po planu
14. septembar 2001.



Beograd, 14. septembar - Glavne teme šeste sednice Saveta za konsolidaciju Zastave bile su: sprovođenje programa statusne transformacije i dekompozicije Holdinga, informacija o toku proizvodnje, kao i detaljan plan "Zastave zapošljavanje i obrazovanje", rekao je ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović na današnjoj konferenciji za novinare.

- Pročitao sam da neko kaže da je proces oporavka "Zastave" završen. To nije tačno i ako uzmemo da merimo od jedan do deset, mi smo tek na trojci. Ali krenuli smo i sada planiramo da raspišemo konkurs za finansijskog savetnika. Očekujem da će do nekih konkretnijih dogovora sa strateškim partnerom doći za najmanje godinu dana - rekao je ministar, naglašavajući da je tokom današnjeg sastanka bilo reči o proizvodnji delova kod "21 maja" i "FOM", koji teku dobro.

Proizvodnja restajlizovanog "juga" je započela i već su dogovoreni neki poslovi sa Egiptom, Sudanom i Hrvatskom, dok je Kina zainteresovana za "floridu". Proizvodnja je pokrenuta, kako je rekao Aleksandar Vlahović upućivanje finansijskih sredstava iz republičkog fonda za subvencije i od jula do kraja godine na račun "Zastave" će leći 500 miliona dinara.

- S obzirom da su tržištu ponuđeni automobili, očekujem da će uspešno biti okončani i razgovori sa poslovnim bankama oko kredita. Postoji nekoliko varijanti kamate, koja zavisi od učešća, ali o tome ćemo možda već krajem sledeće nedelje - istakao je ministar za privredu i privatizaciju.

Prema njegovim rečima proces izjašnjavanja viška radnika za jednu od dve opcije - prekvalifikaciju, otpremninu ili Zavod za zapošljavanje, završen je.

- Samo 300 radnika se nije izjasnilo ni za jednu opciju, te će oni po prvobitnom dogovoru Vlade, sindikata i poslovodstva automatski preći na Zavod za zapošljavanje. Zbog zainteresovanosti radnika, omogućili smo i da do septembra bude moguće prebacivanje iz "Zapošljavanja" na otpremninu, koja iznosi 200 maraka za svaku godinu radnog staža - rekao je Vlahović i još jednom ponovio da niko u "Zastavi" nije ostao bez posla.

Od prvog septembra, kao i što je predviđeno, izvršena je dekompozicija "Zastave", tako da su u Holdingu ostali "Automobili", "Kamioni", "Prodaja" i još nekoliko srodnih preduzeća, dok su ostala započela sa samostalnim radom. Prema tvrdnjama ministra u toku je izbor novih upravnih odbora i rukovodstva.

Kada je u pitanju "Zastava zapošljavanje" ostaje obećanje da će svi radnici biti ponovo zaposleni u roku od četiri godina, a da im u međuvremenu teče staž, imaju osiguranje i dobijaju platu. Započeli su i razgovori, čulo se juče u Ministarstvu, sa privrednicima da bi se sačinio tačan plan prekvalifikacije


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
  1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu