www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Pet dana na Kosovu i Metohiji
14. septembar 2001.



Petak, 7.septembar - Razgovor sa Agimom Čekuom, Majklom Hartmanom, Knutom Rozendhaugom, poseta OEBS-u i završni razgovor sa Danom Evertsom (imovina, odgovornost za zločine, pravosuđe, registracija, izbori)

Završni dan posete Kosovu i Metohiji, započeo je temom povratka imovine. Knut Rozendhaug, šef Direkcije za imovinska pitanja UNMIK-a, je podsetio prisutne novinare da su na Kosovu od 1989.godine do 1999.godine važili diskriminacioni zakoni u ovoj oblasti. Sada posle svih dešavanja, Rosendhaug kaže da postoji između 40 i 70 hiljada zahteva za povraćaj imovine.

"Procenili smo da je period rešavanja ovih slučajeva 4-5 godina. Neki će možda biti srećni i dobiju svoju imovinu nazad već sutra, a neki 2006.godine. Ono što je sigurno prvo ćemo raditi na lakšim slučajevima", kazao je Rosendhaug.

Ova direkcija prema njegovim rečima nadžire napuštenu imovinu ili u slučajevima kad je zahtev rešen, i u oba slučaja upravlja imovinom umesto vlasnika.

"Imamo kancelarije u Prištini, Kosovskoj Mitrovici, Gnjilanu i Peći, a imamo i mobilne timove za Leposavić, Zvečan i druga mesta. Nadamo se da ćemo otvoriti kancelarije i u Nišu, Kraljevu i Beogradu, gde ćemo primati zahteve", kazao je on.

Sva prinudna iseljenja koja su sprovedena od strane ove direkcije, prema njegovim rečima desila su se u Prištini.

"U Gnjilanu smo na primer imali slučaj da je kuća bila uništena zbog ljutnje i uznemirenosti onog ko je imovinu uzurpirao, po principu -'ako ne mogu ja, niko neće živeti u njoj' ".

Trenutni podaci govore da direkcija radi istragu na oko 1000 stambenih jedinica sa trenutnim stanarom.

Nakon Rosendhauga, čekao nas je susret sa bivšim komandantom OVK, bivšim oficirem JNA i bivšim oficirom hrvatske vojske.


Čeku u razgovoru sa srpskim novinarima

Agim Čeku, sada komandant Kosovsko zaštitnog korpusa, je u provokativnom razgovoru sa srpskim novinarima ponovio dobro poznate stavove albanskih lidera sa Kosova.

"Radimo na tome da Kosovo bude nezavisno i to želim i u to verujem. Mi smo se za Kosovo borili i izborili i za nas je ta priča završena. Savetovao bih Srbima da prihvate nezavisno Kosovo, a ako to ne žele, to je onda njihov problem", rekao je Čeku.

O svojoj odgovornosti u ratovima u Hrvatskoj i na Kosovu, Čeku je rekao da mu je savest mirna.

"Niti sam zapovedio, niti činio, niti znam za zločine. Svi koji su učestvovali u ratovima su predmet istrage, a budem li ja bio, sudovi su tu i neka sude svakom. Imao sam čast da sam bio komandant Glavnog štaba OVK ", kazao je on, povodom najava da se nalazi na listi optuženih u Hagu, pri tom dodajući da se neće dobrovoljno predati.

O pozivu premijera Vlade Srbije Zorana Đinđića na razgovor o sudbini nestalih i kidnapovanih lica na Kosovu i Metohiji, Čeku je rekao:

"Taj poziv sam više razumeo kao optužbu, a ja nisam prava osoba za razgovor na tu temu. On ima s kim da razgovara, postoje političari na Kosovu, a imam i ja šta da pitam gospodina Đinđića i imam svoje teme. Mogu da mu odgovorim i na ovaj način: Ne znam ništa o nestalima. Nažalost, njih ima ali on bi bio razočaran takvim sastankom."

Nakon Čekua na red je došao čovek, visoke reputacije u međunarodnim pravnim krugovima. Bio je tri godine u BiH, trudi se da govori srpski, vrlo ležernog ponašanja. Majkl Hartman, tužilac na Kosovu, rekao je da je ovo prvi put da se međunarodne sudije ubacuju u lokalni sudski sistem."

"Ovde sam došao kao međunarodni tužilac", kazao je Hartman. On je skrenuo pažnju na slučaj Vučković, koji je vođen u Kosovskoj Mitrovici.

"Kao tužilac sam na 43 strane obrazložio da je presuda za genocid bila napravljena pogrešno i sud je odbacio u ovom slučaju optužbu za genocid kao neutemeljenu u zakonu, jer u ovom slučaju nije postojala namera."

Sama završnica posete je bila ostavljena pitanjima registracije i izborima na Kosovu. Peter Urban iz OEBS-a, je rekao da ova organizacija ima 260 zaposlenih u zgradi OEBS-a u Prištini, 1000 ljudi na terenu kao i tri srpska posmatrača.

"Radimo 24 sata da bi se svi zahtevi za registraciju procesirali. Ako se nastavi ovim tempom broj registrovanih Srba i ostalih nealbanskih zajednica, će preći cifru od 150 hiljada", kazao je Urban.

Poslednji sagovornik je bio čovek koji svih ovih dana i nedelja pokušava da ubedi srpsku stranu da prihvati izlazak na izbore, govoreći da im je ponuđeno ono što nikome i nigde nije. Dan Everts, predstavnik OEBS-a na Kosovu i Metohiji, na kraju naše posete je istakao da vesti nisu loše po pitanju registracije.

"Ako Srbi izađu na izbore, oni će imati snažan blok u Skupštini Kosova. Mislim da je važno da najveće srpske stranke otvore pitanje učešća na izborima, a poslednji rok je 17.septembar", kazao je Everts.

Razmena završnih konstatacija i utisaka između novinara i predstavnika UNMIK-a, je pokazala da bi ovakve posete morale biti češće i da srpski mediji s pravom očekuju veću otvorenost za pristup teritoriji Kosova i Metohije.

Pogledajte i ...
Etnička karta Kosova i Metohije (crvenom bojom su označene srpske zajednice (veličina karte 1.2 MB)

Pet dana na Kosovu i Metohiji
Ponedeljak, 3. septembar
Utorak, 4. septembar
Sreda, 5. septembar
Četvrtak, 6. septembar


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu