www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Nova uprava NIS-a za mesec dana
14. septembar 2001.

Ministar finansija Božidar Đelić
Ministar finansija Božidar Đelić
Beograd, 14. septembra 2001 - Ministar finansija Božidar Đelić najavio je da će za mesec dana biti imenovano novo rukovodstvo Naftne industrije Srbije, te da još nema osnova za ukidanje uredbe o zamrzavanju fonda plata u javnim preduzećima .

Nakon sastanka premijera Srbije Zorana Đinđića i predstavnika vlade sa rukovodstvom Sindikata radnika Naftne industrije Srbije, ministar Đelić je rekao da će vlada Srbije učiniti sve kako bi za mesec dana bilo izabrano novo rukovodstvo NIS-a.

Svim kompanijama u NIS-u upravljaju vršioci dužnosti direktora, a prema rečima Đelića stanje u toj kompaniji je takvo da više ne može poslovati bez upravnog odbora i direktora.

- Povećanje fonda plata u javnim preduzećima, među kojima su i NIS i EPS, moguće je tek pošto budu usvojeni poslovni planovi koji predviđaju štednju, povećanje produktivnosti i efikasnosti - rekao je ministar Đelić komentarišući zahtev sindikata NIS-a za ukidanje uredbe o platama.

Borba protiv malverzacija

Na sastanku u Vladi učestvovali su i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, a načelnik Resora javne bezbednosti Sreten Lukić kazao je da su predstavnici sindikata upoznati o pokrenutim tužbama protiv šest bivših rukovodilaca NIS-a osumnjičenih za malverzacije.

Među otuženim su bivši generalni direktor NIS-a Milan Đaković, predsednik upravnog odbora NIS-a Živko Šoklovački i direktor "NIS Jugopetrola" Dragan Tomić.

Lukić je dodao da je razgovarano i o mogućnostima za poboljšanje bezbednosti benzinskih pumpi, tako što bi NIS investirao u novu opremu, uključujući i kamere povezane sa policijom.

Kako kaže, fond plata ne može biti povećan samo zbog toga što je poboljšano poslovanje nakon usvajanje uredbe o monopolu NIS-a na uvoz nafte, niti u Elektroprivredi Srbije zato što su povećane cene struje.

- Bez snažne kompanije kao što je NIS naša zemlja neće moći normalno ekonomski da se razvija - poručio je Đelić.

Ministar Đelić je istakao da situacija nakon tragedije u SAD nije ista i da je počela kvalitativno jedna druga faza u svetskoj ekonomiji.

- Vlade svih zemalja i velike kompanije sagledavaju posledice tog napada - rekao je Đelić, dodajući da Vlada prati kretanje svetske cene nafte i da će nastojati da zaštiti domaće tržište u slučaju daljeg rasta.

Pomoćnik ministra energetike Vojislav Krstić naveo je da je za sada u planu samo povećanje cene novih proizvoda iz pančevačke rafinerije "super 98 oktana" i "eko dizel", te da će cena za te nove proizvode biti utvrđene u narednih nekoliko dana.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
  1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu