www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Vlada Srbije predlaže ukidanje smrtne kazne
14. septembar 2001.



Beograd, 14. septembra 2001. (Beta) - Skupština Srbije razmatraće u ponedeljak, 17. septembra predlog izmena i dopuna Krivičnog zakona Srbije, koji predviđa ukidanje smrtne kazne, pooštravanje kazni za pojedina krivična dela, kao i uvođenje nekih novih krivičnih dela, posebno za korupciju i za nasilje nad pripadnikom drugog naroda, etničke grupe ili verske zajednice.

Vlada Srbije utvrdila je predlog izmena i odpuna tog zakona na sednici 11. septembra i predložila ga parlamentu na usvajanje. Izmenama i dopunama zakona predviđeno je uvođenje čitave glave - krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, koja sadrži krivično delo veleizdaje i neovlašćenog stvaranja i korišćenja naoružanih formacija.

Predloženim zakonom predviđeno je da smrtna kazna bude zamenjena kaznom zatvora od 20 godina. Ministar pravde Srbije Vladan Batić ranije je obrazložio da su razvijene evropske zemlje odavno iz svog krivičnog zakonodavstva izbacile smrtnu kaznu, kao "prevaziđenu i nedelotvornu sankciju". "Ukidanje smrtne kazne, u funkciji je usaglašavanja s pravom modernih evropskih zemalja", rekao je ranije Batić.

Vlada predlaže da se za veleizdaju propiše kazna zatvora od najmanje pet godina. Ta kazna biće određena za onog "ko pokuša da upotrebom sile promeni ustavno uređenje Republike Srbije ili da svrgne njene najviše državne organe, ili da ugrozi teritorijalnu celovitost Republike Srbije".

Izmenama Krivičnog zakona Srbije predviđeno je i krivično delo neovlašćenog stvaranja i korišćenja naoružanih formacija. Za to delo predviđena je kazna zatvora od jedne do 10 godina, a za onoga ko učestvuje u takvim formacijama kazna zatvora biće od šest meseci od pet godina.

Vlada predlaže i pooštravanje kazni za pojedina krivična dela, uz obrazloženje da se u zemlji beleži sve veći broj teških oblika krivičnih dela, a naročito učestalije nasilje i organizovani kriminal.

Izmenama zakona predviđeno je pooštravanje kazne za grupu krivičnih dela protiv sloboda i prava čoveka i građanina, protiv izbornih prava i slobode izjašnjavanja, protiv dostojanstva ličnosti i morala, protiv zdravlja ljudi i čovekove sredine i protiv službene dužnosti.

Tako su, na primer, pooštrene kazne za kršenje prava glasanja, falsifikovanja izbora i glasanja, za krivično delo silovanja, prinude na obljubu ili protivprirodni blud.

Za falsifikovanje izbora predviđena je kazna zatvora do pet godina. U predlogu zakona uveden je i niz novih dela, kao i posebna grupa krivičnih dela u vezi sa korupcijom.

Jedno od novih krivičnih dela je i nasilje nad pripadnikom drugog naroda, etničke grupe ili verske zajednice, uz obrazloženje da uvođenje tog dela opravdava "učestalo nasilje nad tim građanima zbog njihove pripadnosti drugom narodu ili veri".

Nova krivična dela su i povrede slobode kretanja i nastanjivanja, prenošenje neizlečive ili naročito opasne bolesti, nepotrebno lečenje, nadriapotekarstvo, pranje novca...

Novo krivično delo je i vračanje. Prema nacrtu, za onoga ko se bavi "gatanjem, vračanjem ili drugom magijom, koristeći praznoverje drugog, u nameri da pribavi kakvu korist", predviđena je kazna zatvora do tri godine.

Predloženim izmenama obućvaćeno je i krivično delo širenja lažnih vesti.

Predlogom zakona predviđeno je i krivično delo nesprečavanja nereda na sportskom takmičenju. Za organizatore takmičenja koji ne preduzemu potrebne mere obezbeđenja kako bi se onemogućili ili sprečili nerede, kazniće se zatvorskom kaznom od tri meseca do tri godine. Za službena lica koja ne učine ništa da spreče ili suzbiju nered propisana je zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.

Ranijim nacrtom izmena i dopuna zakona bile su predviđene i zatvorske kazne za one koji izazivaju nerede na utakmicama ili učestvuju u tučama, ali toga nema u predlogu zakona.

Ministarstvo pravde Srbije predlaže i čitavu glavnu novih krivičnih dela iz oblasti korupcije. Tako su za korupcije u zdravstvu predviđene novčane kazne, ali i kazne zatvora, kao i za nastavnike koji prime mito za bolju ocenu. Ako je nastavnik primio iznos od više od 40.000 dinara, predviđena je kazna zatvora od najmanje tri godine, predloženo je zakonom.

Predlagač je u obzir uzeo i neregularnosti u sportskim takmičenjima u Srbiji prethodnih godina. "Ko ugovori iskod sportskog ili drugog takmičenja u nameri da sebi ili drugom pribavi kakvu korist kazniće se zatvorom do tri godine", a ako je u tome pribavljena imovinska korist od više od 300.000 dinara učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu