www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Bez odluke o vraćanju Univerziteta na Kosovo
14. septembar 2001.



Beograd, 13. septembra - Zvanična odluka o vraćanju dela Univerziteta u Prištini u neke delove Kosova i Metohije još nije doneta, izjavio je večeras ministar prosvete Srbije Gašo Knežević.

Bezbednosni uslovi ne postoje, ni UNMIK ih ne može garantovati, pa zbog toga "ja neću potpisati tu odluku", rekao je Knežević u emisiji "Otvoreni studio" Radio-televizije Srbije.

On je obećao da će dati sve od sebe da zaštiti studente i da neće dozvoliti da se pitanje povratka Univerziteta u Prištini zloupotrebi u političke svrhe.

Knežević je podržao studente prištinskog univerziteta koji traže da se zaustavi preseljenje fakulteta na Kosmet i obećao da će odluku, donetu školske 1999/2000. godine, kojom se studentima tog univerziteta zabranjuje prelazak na neki od drugih fakulteta univerziteta u Srbiji, staviti van zakona.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo nije podržalo zahteve studenata da se smeni rektor prištinskog univerziteta Gojko Savić jer ima poverenja u njega.

Komentarišući vraćanje verske nastave u škole, Knežević je rekao da će ona biti izborni predmet koji će deca imati obavezu da slušaju samo jednu školsku godinu. Ako se sledeće godine predomisle, moći će da promene svoj izbor tako da će, ako žele, umesto verske nastave slušati građansko vaspitanje ili umesto građanskog vaspitanja versku nastavu, objasnio je on.

Knežević je naveo da je cela procedura uvođenja dva nova predmeta u škole koštala oko 1,5 milion nemačkih maraka.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu