www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Đinđić i predstavnici Vlade u Mačvanskom okrugu
13. septembar 2001.



Šabac, 13. septembar 2001. - Srpski premijer dr Zoran Đinđić i predstavnici Vlade Srbije sastali su se sa nosiocima privrednog, ekonomskog i društvenog razvoja Šapca i okoline, kako bi se dogovorili o Planu razvoja Srbije i lokalnih zajednica i opština do 2005-2010.

- Osnovni razlog naše posete Mačvanskom okrugu, jeste početak privatizacije, koji će u jesen-zimu ući u svoju prvu fazu. Potrebo je pre toga da analiziramo i utvrdimo
I ove godine uvoz struje

Srpski premijer najavio je u Šapcu i sastanak radne grupe koja treba da utvrdi cenu struje.

- Na sastanku treba da se usaglase gledišta koja su veoma suprotstavljena i kreću se od toga da električna energija košta 1,3 centa do toga da cena treba da bude 3 centa. Ukoliko mene nisu uspeli da ubede da cena struje mora da skoči, kako će onda građane - poručio je premijer Đinđić, dodajući da ni njemu "nije najjsanije koji su to sve elementi zbog kojih struja navodno treba da poskupi".

On je naglasio da Vlada planira da ujednači cene energenata "tako da neće biti važno da li se neko greje na struju, gas, ugalj ili ima centralno grejanje".

- Jedan od naših zadataka jeste da utvrdimo kojih to 80.000 domaćinstava troši preko hiljadu kilovata i da nađemo načina za racionalnije korišćenje električne energije.

Na kraju sledeće godine nećemo uvoziti struju i nećemo imati havarijske kvarove, smatra predsednik Vlade. Ove zime, zbog obavljenog remonta na 60 odsto kapaciteta i potrebe od milijardu DEM da se sve popravke završe, električna energija će morati da se kupi u inostranstvu. Vlada je, tvrdi Đinđić, našla način da se to uradi bez štampanja novca.

plan i zato je neophodno da se precizira svaki detalj biznisa plana. Bitno je istači da će se novac od privatizacije, koji će biti vraćen u te sredine, ulagati prvenstveno u razvoj i biće korišćen za potrebe ljudi koji ostanu bez posla - istakao je Đinđić, dodajući da novac treba ulagati "tamo gde on donosi profit".

- Cilj privatizacije nije punjenje budžeta, već dolazak investicija koje će pokrenuti privredu. Od svakog strateškog partnera, koji uđe u privatizaciju, pored investicija očekuje se i jasan socijalni program za svako preduzeće - istakao je ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović, dodajući da je u 23 preduzeća pokrenuta tenderska privatizacija, a da se do kraja aprila očekuje priliv od 1,2 milijarde DEM.

Govoreći o drugom, ne manje važnom razlogu postete, premijer je rekao da Vlada Srbije želi na terenu da se upozna sa tim šta je potrebno od nadležnosti da se decentralizacijom vrati opštinama, kako novi Zakon o lokalnoj samoupravi ne bi bio samo "mrtvo slovo na papiru"."

Viskoza uskoro počinje sa radom

Loznica, 13. septembra 2001 - Premijer Srbije Zoran Đinđić izjavio je da je Vlada Srbije "veoma blizu rešenja problema" u lozničkoj fabrici viskoze i najavio da bi proizvodnja u tom preduzeću mogla početi do kraja oktobra.

Đinđić je rekao da problem u tom preduzeću predstavljaju nerešeni imovinsko-pravni odnosi u jednom delu fabrike, gde je, kako je kazao, "došlo do potpisivanja štetnog ugovora sa jednim češkim partnerom".

- Na osnovu toga, praktično je blokiran ceo sistem jer onaj ko kontroliše taj deo kontroliše i ceo lanac proizvodnje u viskozi - rekao je Đinđić novinarima prilikom posete Loznici.

Premijer Srbije je podsetio da je postignuta saglasnost sindikata, menadžmenta fabrike i lokalnih vlasti sa Vladom Srbije oko koncepta rešavanja problema proizvodnje viskoze.

Đinđić je izrazio očekivanje da će u procesu restruktuiranja biti pronađen odgovarajući strani investitor koji će proizvodnju viskoze "postepeno vratiti na poziciju nosioca regionalnog razvoja".

Dr Zoran Đinđić je, u lozničkoj opštini, obišao selo Jelav, koje je u junskim poplavama gotovo celo bilo pod vodom i gde je napravljena ogromna materijalna šteta. U mesnoj zajednici Kozjak, on se upoznao sa detaljima obnove oštećenih kuća, kao i saniranju mosta na Jadru. Nakon toga, premijer se prošetao Loznicom i gostovao na lokalnoj televiziji.

Pored Đinđića u delagaciji koja tokom dana obilazi Šabac i Loznicu su i ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović, ministar urbanizma i građevine Dragoslav Šumarac, ministar trgovine, turizma i usluga Slobodan Milosavljević, ministar poljoprivrede Dragan Veselinov, ministar prosvete i sporta Gašo Knežević, kao i predstavnici ministarstava za zdravstvo i energetiku, koji su se, svako u svom sektoru upoznali sa trenutnim problemima i planovima za njihovo prevazilaženje.

Tako je ministar Vlahović obišao "Zorku" u Šapcu, gde je razgovarao sa rukovodstvom i radnicima o privatizaciji fabrike i neopravdanim strahovima radnika da će ostati bez posla. Šabačku gimnaziju i osnvnu školu "Stojan Novaković", koja je trenutno u izgradnji obišao je Gašo Knežević, dok je ministar Milosavljević bio u Banji Koviljači.

Iz naše arhive

22. jun 2001. godine: Premijer obišao poplavljena područja u opštini Loznica


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu